Kommentaren

Norge er et pragtfuldt land. Enhver der har rejst i fjeldene, stået på ski, kørt med tog, sejlet med hurtigruten eller på anden måde, besøgt Bergen, Oslo, Trondheim eller Lillehammer har svært ved at modstå landets skønhed. Den rene luft. Den evige sne. Det blanke vand. Prøv en indsejling en forårsmorgen mod Oslo. Det findes næppe smukkere.



Nu vil Norge gerne gøre en indsats for at få flere turister. Ikke alene fra Norden, men mange af dem, som ellers foretrækker skiferie i Østrig, Svejts, Østeuropa, Italien, Frankrig eller Tyskland.



Eller nogen af dem, der vikl opleve stilheden og freden på fjeldene. Eller som vil besøge de historiske byer og opleve den venlige, sympatiske norske befolkning, hvis land har så meget at byde på.



Den begejstring nordmændene selv har og som vi er mange, der deler, skal nu forplante sig til de mange europæere, der i jule, nytårs og vinterferien kigger mod syd eller øst, men alt for lidt mod nord.



Og de, der gerne vil sejle i fredfyldte smukke farvande om sommeren, kan få lysten stillet i de norske fjorde.



Den norske regering har derfor givet det norske turisterhverv en kærkommen håndsrækning. En kvart milliard kroner – eller dobbelt så meget som den danske giver til markedsføring af vort lille kongerige i udlandet – er mange penge for norsk turisme. Målsætningen er klar. Norge skal fylde mere i kampen om at få turiststrømmene til at lægge vejen om vort nordiske broderland.



Det er visionært, modigt og handlekraftigt. Og det skal nok give pote.



I Danmark er turistbranchen stadig nedprioriteret. Hvem kan nævne navnet på en eneste turistpolitisk ordfører i Folketinget og kan alle huske, at Bendt Bendtsen oveni alt det andet også er turismens minister.



Her er en branche, der understøtter alle, der vil handle med danske virksomheder. Jo mere kendt Danmark er. Jo lettere går en handel ude i verden naturligvis. Dele af landene i Mellemøsten måske undtaget i disse år. Det er også et fag, der kan skaffe arbejdspladser. Også til mange af dem, der skal integreres på det danske arbejdsmarked, fordi de kommer udefra, eller fordi de måske savner uddannelse til at påtage sig mere komplicerede job.



For en gang skyld må vi sige på det danske turisterhvervs vegne: lad os bede om norske tilstande.




Skrevet af