Kommentaren/Spidsen

Mange har jo de seneste år undret sig over det islandske erhvervsunder, hvor det nordatlantiske øsamfund genererer en økonomi, der gør det muligt i bundter at købe danske og andre udenlandske virksomheder. Hvor kommer pengene fra? Forskellige vidtløftige teorier har været nævnt.

Lige fra kanalisering af ”grå eller sorte” penge fra den østeuropæiske mafia til mere naturlige nationaløkonomiske forklaringer som eksportsucces med udvinding af den islandske undergrund og havets rigdomme.

Men imponerende er planer og virksomhedshandlerne, der spænder fra avisimperier til flyselskaber.

Kan det holde? Nej sagde Danske Bank tidligere i år i en omfattende rapport med bankens cheføkonom Carsten Vahlgreen som en af forfatterne, der kaldte den islandske økonomi for overophedet ”gejser-økonomi”.

Selv om det jo ikke ligefrem er et nationaløkonomisk fagudtryk, er meningen jo ganske klar.

Danske Bank står fast på kritikken af den islandske økonomi.

Også efter den islandske finansminister i går var i København på charmeoffensiv for at betone, at der ingen frygt skal være for et sammenbrud af landets økonomi.

Rekordunderskud på betalingsbalancen, galopperende inflation og en svækket valuta udgør en farlig cocktail for Island, fastslår Carsten Vahlgreen og spår allerede negativ vækst i landet næste år.

Det store spørgsmål er, om det vil kunne få betydning for de islandske ejerskaber i rejsebranchen. Næppe. Der er ikke risiko for konkurser eller lukninger.

De islandske ejere har også værdier, der ikke relaterer sig direkte til islandsk økonomi. De enkelte virksomheder er tilmed solidt økonomisk forankrede. Derfor er den mest sandsynlige krusning, at nogle ejerskaber kan skifte hænder, hvis en alvorlig økonomisk nedtur skulle ramme Island og dets erhvervsfolk.

Der er ikke grund til at betvivle korrektheden af den underliggende tone i Danske Banks vurderinger.

Men alligevel er der altså ikke risiko for danske arbejdspladser eller overlevelsen for de nu islandsk ejede virksomheder.

Alligevel er der god grund til at holde øje med udviklingen i Island. Er det et rigtigt vidunder eller en potemkinkulisse? Om et år kender vi svaret.

Skrevet af