Fredagsklummen

Nu er der nærmest kø for at komme med forslag til, hvordan det bliver endnu sværere at være rejsearrangør i kølvandet på Joy Travel og Dinos Rejser.



NÅR MAN HAR været med i rejselivet i Danmark så mange år, at man har skrevet om alle seks krak med Henning Brunsteds bureauer, er man hærdet. Senest den forleden med Joy Travel.

Jeg har siddet i Henning Brundsteds baglokale på krakdagen, både i Ekko Rejser og Globus Rejser. Det var dengang vi rykkede ud og lavede aktiv reportage af hensyn til de mange, som blev ramt på feriebudgettet, eller i hvert fald på deres ferieplaner.

Det var ikke mit indtryk, at Brunsted på nogen måde er eller var den beregnende type, men desværre kiksede hans planer igen og igen. Det måtte han bøde for dengang, og det må han bøde for nu. Og endnu værre, hans kunder må bøde for det i form af aflyse rejser og acceptere tidlig hjemrejse. Alligevel er er han jo ikke nogen vaneforbryder, som man nu og da kan få indtrykket af, når man læser reportagerne.

Han er krakket seks gange, og det er seks for meget! Denne gang dog med den helt afgørende forskel, at krakket næppe koster Garantifonden noget, fordi den ny lov fra april 2004 har gjort det muligt at føre så effektiv tilsyn, og stille så store garantikrav, at han formentligt selv kommer til at dække et underskud på 2,6 mio. kr. med sine egne penge.

Der er altså ikke tale om, at han tærer på Garantifondens formue, og derfor på andre arrangørers indbetalinger til fonden. Det samme gælder måske for Dinos Rejser, som angiver en af grundene i går til, at bureauet gik ned, var skrappere krav fra Garantifonden med indbetalingsfrist 9. august, altså i onsdags.



NOGET KOLLEGER og jeg igen og igen skrev i aviser og nævnte på TV var, at man skulle tage sig i agt for seat only køb. Altså, hvor man køber en flybillet, og intet andet. Så er der ingen dækning, hvis bureauet krakker. Alligevel skete det igen og igen, som om ingen ville opdage det – og lytte

Derfor ville det heller ikke hjælpe noget med en slags gabestok og advarsler om, at indehaveren af det og det bureau, er farlig at handle med. Jeg ville i hvert fald ikke skrive det, og dermed være med til at det lukker. Måske på et forkert grundlag, Vi lever i en fri verden med fri etableringsret, hvis man vel at mærke ikke er dømt. Hvis det er tilfælde, er det noget andet. En advokat kan fratages sin bestalling, hvis han dømmes for en ulovlig handling, eller tager klienternes penge. En læge kan fratages retten til at praktisere, hvis den pågældende dømmes for fejl.



NU ER DER masser af forslag. Om gule og røde kort. Om at blive nægtet optagelse i Rejsegarantifonden, hvis man er krakket tre gange. Og dermed udelukket fra at arrangere rejser. Det må man nemlig kun, hvis man er tilmeldt fonden. Om advarsler gennem forskellige forbrugerorganisationer. Der er bare ikke noget af det, der dur. For der vil næsten altid være en søster, en hustru, en søn, en svoger, eller en helt tredje, der er parat til at lægge navn til.

Det bedste middel er en alvorlig økonomisk lussing, som i Brundsteds tilfælde, hvor krakket altså koster mere end to og en halv million kroner. Det burde nok lægge en dæmper på lysten til at drive rejsebureau.

Hvad mener du. Skal lovgivningen strammes for rejsearrangører ?


Skrevet af