Torsdags kommentar

Det hævdes, at man skal høre en hel del før ørerne falder af. Men Take Offs nyhed onsdag om en række engelske hotelkæder overvejer kampagne for at få englænderne til at holde ferie hjemme – og dermed reducere forureningen ved ikke at flyve til deres rejsemål, bør få alle signallamper til at blinke hos rejsebranchen.



Løsningen på de verdensomspændende problemer med CO2 udslippet er ikke – gentager ikke – at hindre befolkningerne i at rejse med fly. For svaret på den beskedne, men ganske vist stigende del af det samlede udslip som flybranchen leverer til den faretruende globale opvarmning , er ikke at flyve mindre, men at flyve mere miljørigtigt.



Naturligvis skal hoteller markedsføre deres tilbud om at holde ferie i et hjemland.



Det gør ethvert lands overnatningssteder. Det handler om at få kunder i butikken.



Det er helt uangribeligt.



I Skandinavien har eksempelvis flere hotelkæder, der normalt lever af business kunder, i sommerperioden billige tilbud til børnefamilier, der vil holde ferie på 1. klasse.



Men det alarmerende i de britiske overvejelser er den navlebeskuelse, som en sådan kampagne kan føre til.



I sin fulde konsekvens skal danskerne tage til Marienlyst, Bornholm, Langeland og Skagen. Svenskerne ud i Skærgården og nordmændene op i fjeldene. Finnerne kan nemt finde rekreative steder ved deres tusind søer og polakker, tyskere, spaniere, slovenere, østrigere og italienere kan ubesværet inden for egne grænser finde sol, sommer, snevejr (for det meste) skov, strand og bjerge.



I modsætning til budskabet i den engelske kampagne, skal vi inspirere hinanden til at rejse udenlands.



Rejsende får udvidet deres horisont. Kinesere som besøger Danmark får nogle af vores samfundsmæssige værdier med hjem som tankegods. Nordeuropæere i Sydafrika hjembringer viden om konflikter, landets og lokalbefolkningens skønhed, men også de udfordringer, de nye demokratier må leve med.



Det var jo ikke uden grund, at f.eks. kommunistregimerne i øst søgte at hindre deres borgere i at rejse til andre lande eller have kontakt med udlændinge.



Kendskab til livsform og levefod andre steder på kloden undergraver ethvert diktatur. Det giver tolerance og rejser spørgsmål ved de verdens- og fjendebilleder et diktaturs spidser prøver at indpode befolkningen.



Samvær på tværs af grænser, etnisk oprindelse, religiøs opfattelse, livsform og politisk ståsted befordrer ikke kun tolerance og indsigt i andres historie og kultur. Det skaber også dynamik, tilfører handel og viden og bidrager – med lidt store ord – til en fredeligere verden.



Det er derfor, vi skal rejse – og det er derfor briterne skal søge at få deres hotelsenge fyldt op med udlændinge.



Og så må vi håbe, at vi kan finde en mindre miljøskadelig måde at flyve på.



Alt andet er utidigt snævertsyn. Og – ja – så har flyvningen det nok ligesom sex: den er kommet for at blive.


Skrevet af