Aarhus øger placeringen på liste over konferencebyer. (Foto: Roar Paaske | VisitAarhus | PR)

Aarhus tager stort spring på kongresbyliste

Hvert år rangeres kongresbyer verden over, og på årets liste er Aarhus hoppet 64 pladser frem i forhold til tidligere. Byen befinder sig i top 25 for første gang.

Efter flere år med COVID-19-restriktioner og andre forhindringer for turismen, har landets næststørste by fået en fjer i hatten. På årets rangliste over de mest eftertragtede byer at holde internationale, videnskabelige kongresser og konferencer i hopper Aarhus nemlig mange pladser frem.

Listen udarbejdes af organisationen The international Congress & Convention Association (ICCA), og placeringerne udregnes på baggrund af data om de konferencer, der blev afholdt i løbet af sidste år.

Oplysningerne indrapporteres af de 1.234 deltagende kongresbyer selv. Det er eksempelvis informationer om antallet af afholdte konferencer, deltagere og lignende, så placeringen afhænger i en vis grad også af, hvor meget de enkelte byer gør ud af indrapporteringen til ICCA.

I 2020 indtog Aarhus plads nummer 88 på listen, men sidenhen er byen rykket 64 pladser frem således, at den på årets liste er nummer 24. Det er første gang, at byen rangerer så højt på listen. Den hidtidige rekord var en placering som nummer 72, som Aarhus opnåede i 2018, der var året efter, at byen var europæisk kulturhovedstad.

Hellere udsætte end at aflyse
En del af grunden til, at Aarhus i år indtager en højere placering end tidligere er, at man har arbejdet målrettet med, at COVID-19-pandemien ikke skulle sætte en stopper for møde- og erhvervsturisme, lyder det fra VisitAarhus.

Det er eksempelvis sket gennem projektet ’Kickstart møde- og erhvervsturismen’, der er blevet støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Det har blandt andet haft til formål at sikre, der fortsat var et fundament for denne slags turisme, som der kunne bygges videre på, når pandemien var overstået.

”Det arbejde, som branchen og vi har lavet, har blandt andet resulteret i, at konferencer er blevet udsat i stedet for aflyst, afholdt digitalt eller i få tilfælde afholdt som planlagt. Og fordi det lykkedes at afholde konferencerne trods svære odds, så står vi nu med en placering, som for alvor kan være med til at kickstarte den internationale møde- og erhvervsturisme i Aarhus,” udtaler Andreas Grønnebæk Horn, der er chef for erhvervsturisme hos VisitAarhus.

Slår flere andre universitetsbyer
Hele ranglisten er endnu ikke offentliggjort, men placeringerne er blevet præsenteret for ICCAs medlemmer. Et af disse medlemmer er netop VisitAarhus, der fremhæver, at den danske by har opnået en bedre placering foran flere andre universitetsbyer.

Det drejer sig eksempelvis om Bergen i Norge, der indtager plads nummer 85, Uppsala i Sverige som rangeres som nummer 58 og Maastricht i Holland, der måtte tage til takke med pladsen som nummer 252.

I tillæg hertil er Aarhus ifølge turismeorganisationen tilsyneladende en af de eneste såkaldte second city-byer – altså de næststørste byer i et land – der indtager en plads i top 25.

Forventer lavere placering næste år
Før COVID-19-pandemien genererede erhvervsturismen i landets næststørste by en årlig turismeomsætning på 2,7 milliarder kroner. Ifølge direktør Pia Lange Christensen fra VisitAarhus er placeringen på listen derfor gode nyheder, selvom Aarhus formentlig ikke kan fastholde den høje placering på næste års liste.

”Vi er meget stolte af, at Aarhus som kongresby tager et så markant spring frem på den anerkendte rangliste. Det betyder meget i konkurrencen om at tiltrække internationale kongresser og konferencer. Og vi har brug for at få mere gang i møde- og erhvervsturismen efter pandemien, som især har ramt den internationale erhvervsturisme hårdt. Så det her er virkelig en god nyhed for en branche, som fortsat kæmper for at komme på fode igen. Vi skal dog huske, at placeringen er opnået i coronatid, og derfor må vi forvente at ligge lavere næste år.”

VisitAarhus oplyser derudover, at en nyligt gennemført undersøgelse blandt 1.000 forskere og professorer på Aarhus Universitet har vist, at 96 procent af de adspurgte forventer at deltage på enten en konference eller kongres i løbet af de kommende 12 måneder.

 

Relaterede artikler:

Vil være førende i Danmark med bæredygtige events

Aarhus rykker frem blandt kongresbyerne

Aarhus alligevel ikke større kongresby end Los Angeles