USA overvåger danske turister

Når danske flyrejsende vil til USA, bliver de nødt til at aflevere en lang række personlige oplysninger om bl.a. kostvaner, hudfarve og religiøs overbevisning til de amerikanske myndigheder.
Det er konsekvensen af en ny aftale, som EU og de amerikanske myndigheder er tæt på at indgå. Aftalen giver det amerikanske Department of Homeland Security adgang til mange af de oplysninger, luftfartselskaber i EU modtager i forbindelse med, at kunder booker rejser til USA.
Der er tale om de såkaldte PNR-oplysninger, der indeholder informationer om bl.a. email-adresser, kreditkortnumre, madvalg og private telefonnumre. Desuden kan oplysningerne også indirekte sige noget om kundernes politiske holdninger, religiøsitet, sundhed og seksualitet.

Aftalen bliver mødt af kritik fra mange sider, bl.a. EU-Parlamentet, Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse, Peter Hustinx, og borgerrettighedsorganisationer som Statewatch. Kritikerne mener, at aftalen underminerer EU-borgernes retssikkerhed og er uden for europæisk, juridisk kontrol. De mener også, at amerikanerne i kampen mod terror og illegal indvandring forlanger adgang til unødvendigt mange oplysninger om flyrejsende fra EU.

”EU havde en pistol for panden. Under forhandlingerne truede USA med at pålægge hver enkelt billet en bøde på 30.000 kr. Det var tag det eller lad være,” siger det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet, Christel Schaldemose.
Ifølge Christel Schaldemose vil parlamentets juridiske tjeneste gå i gang med at gennemgå aftalen.
”Hvis vores gennemgang når frem til, at aftalen er juridisk betænkelig, så vil vi overveje at gå til EF-Domstolen,” understreger hun.

Christel Schaldemose tvivler på, at PNR-oplysninger kan forhindre terror, men informationerne bliver af Department of Homeland Security beskrevet som effektive våben imod forbrydelser. Amerikanerne får oplysninger fra over 127 større luftfartsselskaber, og godt 4.800 personer er blevet nægtet indrejse til USA siden 2004, fordi deres PNR-oplysninger har matchet oplysninger i databaser over personer, der ikke har adgang til landet.

(Berlingske Tidende, d. 23. juli, 2007)

Skrevet af