Danskerne vil gerne med i Vasaløbets udfordrende 90 kilometer den 6. marts. På 10 år er antallet af danske deltagere gået fra nærmest ingen til 700-800. Kronprins Frederik har de seneste fire år gennemført løbet.
”Det traditionsrige løb er opkaldt efter svenske kong Gustav Vasa og hans flugt fra den danske konge i 1521. Den 90 kilometer lange strækning, som hvert år i Vasaløbsweekenden gennemføres af titusinder af deltagere, går fra Sälen til byen Mora i Dalarna”, fortæller Anna Kron Boysen, PR Manager i VisitSweden.
Løbet er ekstremt udfordrende og derfor har VisitSweden udarbejdet gode råd til, hvordan man klarer sig igennem.
”Normalt forbereder mange sig på rulleski hjemme i Danmark, men der er mange kvalitetssikrede træningsanlæg i Sverige, blot et par timer fra Danmark, hvor man kan få den optimale træning til løbet, og en træningstur til Sverige er den bedste måde at få styr på sin teknik”, fortæller Anna Kron Boysen.
For at blive et officielt Vasaløbscenter skal man tilbyde ekspertvejledning i kost og langrendsteknik. Man skal også videreudvikle og optimere snesystem og træningsfaciliteter. Derfor er et Vasaløbs-stempel garanti for gode træningsforhold.
Her er alle de gode træningsdestinationer tæt på Danmark: Ulricehamn er Nordeuropas mest moderne kunstsne-anlæg, hvad gælder langrend med et 3,5 km langt oplyst spor, forskellige natursne-spor på mellem 5 og 15 km samt stedets golfbane, der om vinteren omdannes til et 7 km langt motionsspor.
Billingen er et officielt Vasaløbscenter. Her der 40 km præparerede langrendsspor, hvoraf de 4 km er med kunstsne. Der er også et vildtmarksspor på 16 km.
15 min. fra Göteborgs centrum kan man træne i Nordic Wellness Skidome. Her kan der køres langrend på en 1,2 km lang kuperet bane året rundt.
Idre Fjäll har rige muligheder for langrend, i alt 82 km spor. Hvis man føler dig lidt rusten, kan man tage et par timer i Idre Fjälls langrendsskiskole.
Orsa Grönklitt har 80 km med varierede spor. Det snesikre område byder på både træning, konkurrencer og ture.