Kampen om de højtforbrugende kinesiske turister vil tiltage efter Kina netop har genåbnet for grupperejser til flere store markeder. Danmark var allerede på listen, men er udfordret, siger VDK.
USA, Storbritannien, Tyskland, Australien og Japan kan efter pandemien igen modtage kinesiske grupperejser, meddelte det kinesiske turistministerium forleden. Det fik aktiekurserne til at stige hos blandt andet flyselskaber, hotelkoncerner og kasinogrupper.
Kinesiske turister er nogle af de største forbrugere på oversøiske markeder. I Europa står kinesiske turister for cirka 10 procent af turismeforbruget fra oversøiske markeder, skriver flere medier, blandt andet Reuters. Før pandemien brugte de omkring tre millioner årlige kinesiske turister omkring 30 milliarder dollars, cirka 200 milliarder kroner, under deres besøg i USA.
Kina har genåbnet sporadisk for grupperejser til udvalgte lande; Danmark kom på listen i januar sammen med omkring 20 andre lande, i marts fulgte yderligere 40 lande. Blandt de lande, der ikke kom med i denne omgang, er Canada, der har nogle politiske udfordringer i forhold til Kina og derfor ikke får belønningen med genåbning fra kinesiske grupperejser.
“Genåbningen er endnu et positivt skridt i stabiliseringen af vores relationer med Kina,” sagde den australske handels- og turistminister, Don Farrell, som reaktion på genåbningen fra Kina.
Dyrere flybilletter mellem Kina og Vesten
Men hvornår de lande, Kina har genåbnet grupperejser til, for alvor ser stigende ankomster fra riget i midten, vides endnu ikke. Det kommer an på efterspørgslen fra de formuende kinesiske turister.
Dette hænger også sammen med udbuddet af flysæder mellem Kina og omverden, generelt er udbuddet kun 53 procent af niveauet i 2019, mens prisen på flybilletter fra Kina til Europa er op mod 80 procent dyrere end før pandemien, skriver Reuters.
Flyselskaber har udfordringer med at skaffe nok personale, det er blevet sværere for kinesiske turister at få visa til for eksempel vestlige lande ligesom den kinesiske økonomi er udfordret, hvilket giver færre penge til udlandsrejser.
Adam Burke, administrerende direktør for Los Angeles Tourism and Convention Board, siger: ”Det er svært at undervurdere kinesiske turisters betydning. Genåbningen er et kritisk skridt til forbedring af LA’s økonomi, selv om det nok vil tage 24-36 måneder før antallet af udenlandske turister i Los Angeles er tilbage på niveauet før pandemien, hvor Kina var vores største oversøiske marked.”
I 2019, året før pandemien, rejste 155 millioner kinesere på udlandsrejser verden over, hvor de brugte omkring 255 milliarder dollars. I store sydøstasiatiske rejsemål som Thailand, Vietnam, Japan og Sydkorea udgjorde kinesiske turister i sommeren 2019 mellem 30 og 50 procent af alle ankomster fra udenlandske turister.
VisitDenmark håber på flere kinesiske turister
Ifølge VisitDenmark var der i 2019, året før pandemien, omkring 270.000 målbare kinesiske overnatninger i Danmark, her af var over 200.000 i Storkøbenhavn. Tallet omfatter såvel turister som kinesiske forretningsfolk, studerende og så videre.
Direktør Flemming Bruhn fra VisitDenmark sagde i januar til Standby.dk, at VisitDenmark med genåbningen fra Kina allerede i år håbede på omkring 100.000 kinesiske overnatninger.
Men, siger Flemming Bruhn, nu til Standby.dk: ”På grund af manglende flyruter (mellem Kina og Danmark) og manglende bemanding i visumafdelingerne (på den danske ambassade og konsulater i Kina, red.), har Danmark desværre ikke fået nogen fordel (af genåbningen fra Kina)”
Traditionelt er kinesiske turister i Danmark del i en for eksempel rundrejse i Norden med typisk en til to overnatninger i Danmark; derfor er de fleste kun i København. Flemming Bruhn tilføjede: ”Kineserne har et stort døgnforbrug i Danmark, i snit 3.500 kroner. Ikke nødvendigvis på et bo eller spise dyrt, men fordi kineserne shopper mange for eksempel internationale luksusprodukter i Danmark, der er dyrene hjemme i Kina.”
Generelt har Skandinavien, og dermed Danmark, et godt grønt og bæredygtigt image blandt kinesiske turister, sagde VisitDenmark-direktøren, Men i Europa er de største rejsemål dog for kineserne for eksempel Frankrig, Storbritannien, Italien og Spanien.
Relaterede artikler:
Her skal danskerne have visum for at komme ind