Danskere må som sådan gerne købe kopivarer i udlandet til eget forbrug, men det er forbudt at videresælge dem. I EU-lande som Italien, Portugal og Frankrig kan man blive straffet med høje bøder for at købe eller besidde kopivarer. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Køb af kopivarer på ferien kan give store bøder

Mange danske turister kender ikke reglerne for køb af kopivarer i udlandet. I Frankrig, Italien og Portugal er al handel med kopivarer ulovligt, og kan give store bøder til både køber og sælger.

Tøj, sko, smykker og ure er blandt de mest populære kopivarer, danske turister køber i udlandet. Men selvom det ikke er ulovligt for private at importere kopivarer til Danmark til eget brug fra et EU-land, er der forskellige regler for køb og salg af kopivarer i EU-landene.

Det skriver Gouda Rejseforsikring i en pressemeddelelse på baggrund af en undersøgelse, Kantar Public har lavet for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring. Undersøgelsen er foretaget blandt lige over 1.000 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

På nogle af danskernes foretrukne sommerferiedestinationer kan det koste dyrt at købe kopivarer. Det gælder blandt andet i Frankrig, Italien og Portugal, hvor al handel med kopivarer er ulovligt, og kan koste klækkelige bøder til både køber og sælger.

”Selvom det kan være fristende at købe kopivarer, der ligner originalen, men til en langt billigere pris, er det vigtigt at man sætter sig ind i de lokale regler for at undgå store bøder, der ofte skal betales på stedet,” siger Louise Hertzum Andersen, chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring, og tilføjer:

”Det er også vigtigt at huske, at der ikke er hjælp at hente hos sin forsikring, hvis man har handlet kopivarer i et land, hvor det er ulovligt.”

Strenge regler i Danmark om videresalg
Selv om det er lovligt for private at importere kopivarer fra EU-lande til Danmark, så har Danmark strenge regler om at sælge dem. Derudover er der beløbsgrænser på import af kopivarer uden for EU, oplyser Gouda.

Det er maksimalt tilladt at importere kopivarer til Danmark uden for EU-lande til en værdi på 3.250 kroner. Det er derimod ulovligt at videresælge kopivarer i Danmark, uanset om de kommer fra et EU-land eller ej.

I undersøgelsen fra Gouda siger mere end hver femte, at de har købt varer på en ferie i udlandet, som de vidste det var kopivarer. Flest har købt kopitøj (68 procent), 20 procent har købt ure eller smykker, mens 16 procent oplyser, at de har købt kopisko.

Flest ulovlige kopier kommer fra Kina
Dansk Industri skrev for nylig i sit nyhedsbrev, at Kina generelt står bag flest ulovlige kopivarer. Ulovlig handel med kopivarer fra Kina stod for 63 procent af de kopivarer, der blev tilbageholdt på vejen til EU i den undersøgte periode fra 2011 til 2019. Hong Kong stod for 15 procent og Tyrkiet for 10 procent, hed det.

Ifølge rapporten er de fleste falske produkter i kategorierne elektronik (30 procent af beslaglæggelserne), tøj (18 procent) og parfume og kosmetik (10 procent), viser tal fra Patent- og Varemærkestyrelsen. Der er flere informationer på hjemmesiden: Jegvælgerægte.dk – hjemmesiden drives af 12 danske myndigheder, som samarbejder om at bekæmpe kopivarer.

Hvis man har mistanke om, at varen er en kopi, så køb den ikke. Du risikerer en bøde. I nogle europæiske lande er det nemlig ulovligt at købe kopivarer – også til eget brug, skrev EU-støttede Forbruger Europa i starten af sommeren i en pressemeddelelse.

Lars Arent, chef for Forbruger Europa i Danmark, sagde i pressemeddelelsen: “Ud over de sikkerheds- og sundhedsmæssige risici ved at købe kopivarer, kan man personligt risikere at blive straffet med høje bøder for at købe eller besidde kopivarer i for eksempel Italien, Portugal og Frankrig.”

 

Relaterede artikler:

Advarer mod køb af kopivarer på udlandsferien

Toldstyrelsen: Rejsende kender ikke konkrete regler

Stor bøde til restauratør for kopier af berømt stol