Et ægtepar fra 70+ generationen måtte sejle ud fra Barcelona uden bagage, som først kom fem dage senere – og batterier til høreapparater lå i kufferten.
Når man har været på krydstogt med flere selskaber, ved man også, hvad påklædningen betyder. Enten overhovedet ingenting, hvor livet leves på bare fødder og i shorts, eller også, som på langt de fleste skibe, med dresscode og særlige gallaaftener.
I årets sidste buket af erstatningskrav i Pakkerejse-Ankenævnet var et fra et ældre ægtepar, som måtte vente fem dage på kufferterne efter afsejlingen fra Barcelona, og sammen med en række andre mangler (specielt danske guider, som aldrig havde været på turen før) krævede halvdelen af rejsen pris 31.500 kr. refunderet.
Bureauet ’Jacobsen Cruise & Travel’ havde, formentlig med en vis form for skyld, tilbudt 4.500 kr., som klageren nægtede at modtage. Nu fik de til gengæld kun 4.000 kr. i nævnets kendelse.
Næsten en uge forsinket
Dermed lignede sagen så mange andre, men heldigvis er det en undtagelse, at bagagen bliver næsten en uge forsinket. Det er noget af det, som kan ødelægge oplevelsen af et krydstogt.
Det kan undre, at bureauet i sit forsvarsskrift til nævnet skriver: ”Det er almindeligt kendt, at der er gallaaftener på krydstogtskibe, men det kræver ikke nogen særlig dresscode. Havde der været krav for at deltage, ville vi naturligvis gøre opmærksom på det.”
Det kan i sagens natur aldrig blive et krav, og man bliver ikke hældt i havet, hvis man møder op i simpel daglig påklædning, men man har heller ingen adgang hverken i restauranter eller festlokaler og teatre i shorts eller badetøj. Og dresscode har langt de fleste krydstogtskibe, omend den tid da passagererne bar smoking og flotte kjoler, er fladet ud. Men findes stadig.
Det kan vi ikke lastes for
Klageren skriver meget fornuftigt: ”Vores bagage var jo ikke blot gallatøj. Den mest selvfølgelige beklædning, sommer, bade og fritidstøj, men også toiletsager, kosmetik – og ikke mindst batterier til høreapparater.”
Det sidste må klagerne tage på egen kappe. Belært af årtiers risiko for at miste bagage på flyrejser, er det en gylden regel, at penge, smykker, medicin og altså også omtalte batterier, altid skal være i håndbagagen. En god regel, som ethvert bureau bør anbefale sine gæster, er at ankomme dagen før, man skal sejle på krydstogt. Så er der tid til at efterlyse bagagen.
Bureauet får også lige tid til et vrinsk i sin skrivelse til Ankenævnet: ”Hvorfor tog kunden ikke sine høreapparater med i en håndtaske, når det er så vitalt for ham. En anelse forudseenhed, må vi forlange af gæsten. Det kan vi ikke lastes for”.
Her kunne man fra sidelinjen spørge bureauet på kundens vegne: ”Hvorfor kunne, bureau, flyselskaber og rederi ikke sørge for, at bagagen fulgte kunden. Det er jo blandt andet det, man betaler for.”
Ankenævnets afgørelse:
”Det er ubestridt, at to kufferter blev forsinket på udrejsen 6. april og først nåede frem til krydstogtskibet 6. dagen i Santa Cruz på Tenerife. På den baggrund finder nævnet, at rejsen har været behæftet med mangler, der berettiger til et nedslag i prisen. Da udstyret til høreapparater forudsættes opbevaret i håndbagagen, kan krav herom ikke imødekommes.
Nedslaget fastsættes efter en samlet vurdering til i alt 4.000 kr.