Politiet fik Ryanair på vingerne

ryanair første fly i københavns lufthavn

Ryanair i Københavns Lufthavn i går – affotografering fra TV 2 News.

FLYSELSKABER: Overraskende var der demonstration ved Ryanairs første ruteankomst til København i går. Lufthavnen håber ikke, det gentager sig i dag, når Ryanair atter lander. 3F-formanden i Kastrup understreger, at målet er at få overenskomst med flyselskabet.

Ryanairs første rute til Københavns Lufthavn åbnede i går med ankomsten af Boeing B737-800 flyet fra Dublin. Flyet landede til tiden – kl. 15.05, men kom bestemt ikke af sted til tiden, kl. 15.30.

Flyet blev ved ankomsten til ”lavpristerminalen” CPH Go mødt af op mod 50 fagligt aktive fra virksomheder i lufthavnen. De gjorde ikke noget for at hindre adgang til og fra flyet – men køretøjet, der skulle sørge for optankning, udeblev.

Efter at have afventet situationen over en time, bad flyets kaptajn Københavns Lufthavn kontakte politiet i lufthavnen. Politiet ankom og meddelte de fagligt aktive, at de skulle være væk om 20 minutter. Det var de så også og dermed kunne flyet blive tanket, passagererne komme ombord og flyet kunne lette med ca. tre timers forsinkelse på returflyvningen til den irske hovedstad.

Demonstrationen mod Ryanairs første ankomst var uventet, selv om der dagene før var forlydender om, at noget ville ske. Markeringen overfor Ryanair var ikke noget, fagforeningerne stod bag, men var organiseret af deres medlemmer.

Med Flyvebranchens Personale Union, FPU, i spidsen har fagforeningerne bedt Arbejdsretten vurdere, om der kan startes konflikt mod Ryanair, hvis det store irske flyselskab som planlagt laver base i Københavns Lufthavn med start fra næste uge, 26. marts.

Arbejdsretten forventes også 26. marts at give melding om, hvornår tre højesteretsdommere vil komme med deres kendelse – om det er lovmedholdeligt at indlede konflikt mod Ryanair, der ikke ønsker at indgå danske overenskomster. Kendelsen forventes i slutningen af april, starten af maj.

Fra Københavns Lufthavn sagde pressechef, Søren Hedegaard Nielsen, i går til standby.dk, efter Ryanair var lettet: ”Vi gør ikke noget overfor dem, der var ude ved Ryanair-flyet i dag, selv om de ikke havde noget arbejdsmæssigt at gøre der. Men fortsætter det f.eks. i dag, må lufthavnen kigge på, hvilke sanktionsmuligheder vi har overfor ansatte med havnekort.”

Og formanden for den store fagforening 3F i Kastrup, hvis medlemmer bl.a. tanker fly i lufthavnen, sagde til standby.dk – også efter Ryanair afgangen: ”Nu håber jeg, der bliver ro i lufthavnen. Fagbevægelsen skal afvente afgørelse fra Arbejdsretten, om der må indledes konflikt mod Ryanair, hvis Ryanair ikke vil følge det danske arbejdsmarkedssystem.

Men det er vigtigt at understrege, at en eventuel konflikt mod Ryanair ikke gennemføres for konfliktens skyld – målet er at få Ryanair til at indgå overenskomst for deres piloter og kabinepersonale i København.”