Turistens domstol

Af Ejvind Olesen

Horestas nye adm. direktør Katja Østergaard, repræsentanter for de jyske ferieparker, adm. direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad og flere med dem, ser ud til at tro på, at det går ud over turismen til Danmark, at der kommer flere toldere ved den dansk-tyske grænse.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har ingen bekymringer i den anledning. Hans opfattelse deles formentlig af forligspartierne bag 2020-planen. På det seneste er der opstået tvivl om den endelige udformning. Men ministeren sagde på mødet i går hos Danske Rejsejournalister, at den bestemt ikke vil afskrække nogen.

Når man i snart en menneskealder har fulgt international turisme og udviklingen over landegrænserne, er det svært at forstå og tro på, at det skulle spille nogen rolle med en lidt skrappere kontrol. Og slet ikke når de hjemme ved familiens spisebord skal beslutte, hvor ferierejsen skal gå hen.

Må jeg erindre om, at Storbritannien ikke er medlem af Schengen. At vi gladelig står i kø i lufthavnene og venter på at slippe ind. Den starter i danske lufthavne. For slet ikke at tænke på USA, som har det med at kapsle sig ind overfor omverdenen med benhård kontrol og masser af besvær for at nå frem. Er det måske gået udover turismen? Nej, folk finder sig godvilligt i måske at stå i to timer i en lang kø i ankomstlufthavnen i USA og på det nærmeste blive behandlet som mistænkt terrorist. Vi kommer alligevel.

Vi har set det masser af gange. Danmark kom også i unåde med Muhamed-tegningerne, men det var primært i lande, hvor turisme i almindelig forstand til Danmark næppe eksisterer.

Frankrig var ved at blive boycottet på et tidspunkt på grund af atombombesprængninger. Burma er i mange år blevet boycottet af politiske grunde, men ikke meget har det hjulpet. Hvis turisterne alligevel vil landet.

Nej, turistens dom er en helt anden. Tyskerne udebliver, fordi det er for dyrt at leje sommerhuse og købe ind i det vestjyske ferieland. Fordi det danske produkt ofte skuffer dem. Og fordi de selv har fået hundrede af kilometer strand ved Østersøen fra det gamle Østtyskland med lavere priser, og fordi de gennemgående har fået færre penge til forbrug efter finanskrisen.

Tyskerne svigter også til en vis grad Grækenland, fordi de er sure på, at grækerne skal låne deres penge uden at vise den rigtige vilje til at spare. Det er en signalværdi til pengepungen – ikke til en tolderkasket.
Danskerne bliver hjemme, hvis de er bange for politiske uroligheder, som for eksempel i vinter i Egypten. Eller fordi Udenrigsministeriet dømmer et land til at være farligt at opholde sig i.

Amerikanerne bliver hjemme fra Italien, hvis der kommer for mange kommunister i den italienske regering. De blev hjemme fra hele Europa, da Tjernobyl-ulykken var registreret.

Sådan er signalværdier for turister. Alt efter, hvor man kommer fra – og skal til. Husk at sige velkommen til tyskerne til sommer. De svigter os ikke mere end de gjorde sidste sommer.

Hvad tror du?

 

Skrevet af Ejvind Olesen