Undersøger håndtering af passageroplysninger

flyveleder,-naviair.JPGFly-Rullebane.jpgkøbenhavns-Lufthavn-fly.jpgCPHlufthavnSKANDALE: Transportministeren beder Trafikstyrelsen undersøge luftfartens håndtering af passageroplysninger efter Se og Hør har betalt ansatte i luftfarten for oplysninger om kendtes rejser. Ansatte fra SAS og Naviair har bl.a. hjulpet ugebladet.

Trafikstyrelsen skrev i går til flyselskaber og lufthavne i Danmark, Færøerne og Grønland og bad om en redegørelse for, hvordan de håndterer passageroplysninger med henblik på at sikre, at oplysningerne ikke videregives til uvedkommende.

Henvendelsen sker efter aftale med Datatilsynet, som er myndighed for lovgivningen vedrørende personoplysninger, oplyser Trafikstyrelsen.

Se og Hørs ”tys-tys-kilde” er angiveligt ikke den eneste, ugebladet har betalt for oplysninger, der kunne føre på sporet af kendte og kongelige. Også ansatte i SAS og Københavns Lufthavn var ifølge TV2 på lønningslisten.

Mindst en ansat i SAS samt en flyverleder i Københavns Lufthavn har i årevis mod betaling givet fortrolige oplysninger til Se og Hør når kendisser har booket billet hos SAS.

Informationen bekræftes af tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen, der har skrevet bogen med afsløringerne og to tidligere Se og Hør-ansatte over for TV2, skrev BT forleden.

Dermed har Se og Hør f.eks. kunne booke plads på samme fly som Prins Joachim og Prinsesse Marie og bringe fotos og interview fra flyet.

Ken B. Rasmussen siger til TV2, at kilden i SAS ikke er den eneste, Se og Hør har købt oplysninger af.

Naviair, der står for flyveleder-overvågningen i Danmark, oplyste forleden, at medarbejder for 10 år siden tippede Se & Hør om en rejse, medlemmer af Kongehuset foretog med privatfly. Tippet var en information om, at Kongehusets flyvning fik ændret sin slutdestination og hvor flyet landede.

”Den oplysning er et klart brud på tavshedspligten. Det er en fuldstændig utilstedelig og uacceptabel handling og en klar overtrædelse af de vilkår, som gælder for ansatte i Naviair,” oplyste Naviair i pressemeddelelsen.

Naviair fritog medarbejderen for tjeneste og har kontaktet sin advokat, som nu er i gang med at forberede personalesagens videre forløb, hedder det.

”Naviair og vores medarbejdere har ikke adgang til passagerlister. Alle medarbejdere i Naviair er sikkerhedsgodkendte af politiet og omfattet af tavshedspligt”, oplyser Naviair.