Dansk hygge skal nu på liste over UNESCO’s uhåndgribelige kulturarv. Foto: VisitDenmark.

Dansk hygge skal være del af FN’s kulturarv

VisitDenmark opretter et hyggeråd for at få ”hygge” anerkendt som dansk kulturarv på liste hos UNESCO, FN’s organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.

Dansk hygge skal på UNESCO’s liste over uhåndgribelig, immateriel, kulturarv. UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab. Derfor får VisitDenmark nu et hyggeråd med eksperter og almindelige danskere.
På UNESCO’s liste over uhåndgribelig kulturarv er 450 elementer fra over 100 lande – blandt andet napolitansk pizzabagning, rejefiskeri fra hesteryg i Belgien, fransk madkultur, indisk yoga og ridekunst på Den Spanske Rideskole i Wien. Men der er ingen danske bidrag over uhåndgribelig kulturarv, der udleves gennem traditioner, færdigheder, forestillinger og måder at være sammen på, hedder det fra VisitDenmark.

”Hygge har spredt sig til hele verden. På Amazon er der cirka 1.000 bøger om emnet og ordet er optaget i Oxford Dictionary. Men hygge har sine rødder i den danske kultur, og det ønsker vi at få anerkendt,” siger forretningsudviklingschef i VisitDenmark, Anja Hartung Sfyrla.

VisitDenmark kan ikke søge om at få hygge på UNESCO’s liste. Ansøgningen skal komme fra udøverne af den kultur, der søges om optagelse af. Derfor opretter VisitDenmark et Hyggeråd med deltagelse af blandt andet den danske hyggeforsker Jeppe Trolle Linnet skal også deltage i hyggerådet. Han mener, at hygge er noget særligt dansk:

”Danskerne er ikke de eneste i verden, som hygger sig. Men det særegent danske er, at danskerne opfatter hygge som en uomgængelig kvalitet ved det gode liv. Det er med til at identificere os, som dem vi er. Dermed er hygge en integreret del af vores sprog og kulturelle værdisæt,” siger Jeppe Trolle Linnet.

Selv om andre kulturer også har det rart sammen, så forbinder udlændinge hygge med noget særligt dansk. Det bekræfter en helt ny måling, VisitDenmark har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af befolkningerne i Tyskland, Sverige, Norge, Storbritannien og Holland.

”I Danmark opfatter vi hygge som noget særlig dansk. Men det har også en international appel. I udlandet er man nysgerrig på fænomenet og vil gerne lade sig inspirere af den danske hygge. Derfor er hygge interessant at bruge i markedsføringen af Danmark,” siger Anja Hartung Sfyrla fra VisitDenmark.

7 danske monumenter på UNESCO-liste
Udover de uhåndgribelige UNESCO-opgørelser som hygge, findes også den mere kendte UNESCO-liste af bygningsværker der indgå i den fysiske verdensarvsliste fra FN-organisation. Listen over UNESCO’s kulturmindesmærker og naturforekomster i verden har syv danske bidrag:

Christiansfeld i Sønderjylland, Jelling-stenene, Kronborg Slot, parforcejagtlandskaber i Nordsjælland med blandt andet Dyrehaven, Roskilde Domkirke, Stevns Klint og Vadehavet på den jyske vestkyst.

Relaterede artikler:

Møn er Danmarks første biosfæreområde

Unikt center formidler Vadehavets enestående natur

Dans skal være Unesco verdensarv

x

Læs Også

Højsæson øger omsætning på hoteller og restauranter

Den danske hotel- og restaurantbranche skaber i sommermånederne 6.000 flere jobs og en øget omsætning på 1,5 milliarder kroner, viser ny analyse fra Dansk Erhverv.

Flest danskere på ferie i Uge 29 og 30

Fire ud af 10 danskere på arbejdsmarkedet holdt sidste år ferie i ugerne 29 og 30, som dermed er de mest populære ferieuger, viser ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Dansk Erhverv vil gerne have flere events

Hotellerne i København og Herning fik højere priser end normalt i maj. på grund af VM i ishockey. Direktør i Dansk Erhverv håber på flere af den slags arrangementer.

Turisme giver 18.000 arbejdspladser i Vestjylland

Dansk Erhverv og Dansk Industri roser det nye turismesamarbejde mellem de 11 kommuner på Jyllands vestkyst. Dansk Industri savner dog et højere ambitionsniveau.

Hård kritik af Københavns Kommune

”Helt til grin” og ”kritisabel beslutning,” siger Dansk Erhverv; mens Wonderful Copenhagen kalder Københavns Kommunes beslutning en ”de facto nedlæggelse af WoCo’s event-indsats.”

Større turismevækst i Danmarks nabolande

Trods vækst i antallet af overnatninger i de fire første måneder af 2018, er antallet af udenlandske turister større i nabolande som Norge, Sverige og Tyskland.