Dansk hygge skal nu på liste over UNESCO’s uhåndgribelige kulturarv. Foto: VisitDenmark.

Dansk hygge skal være del af FN’s kulturarv

VisitDenmark opretter et hyggeråd for at få ”hygge” anerkendt som dansk kulturarv på liste hos UNESCO, FN’s organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.

Dansk hygge skal på UNESCO’s liste over uhåndgribelig, immateriel, kulturarv. UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab. Derfor får VisitDenmark nu et hyggeråd med eksperter og almindelige danskere.
På UNESCO’s liste over uhåndgribelig kulturarv er 450 elementer fra over 100 lande – blandt andet napolitansk pizzabagning, rejefiskeri fra hesteryg i Belgien, fransk madkultur, indisk yoga og ridekunst på Den Spanske Rideskole i Wien. Men der er ingen danske bidrag over uhåndgribelig kulturarv, der udleves gennem traditioner, færdigheder, forestillinger og måder at være sammen på, hedder det fra VisitDenmark.

”Hygge har spredt sig til hele verden. På Amazon er der cirka 1.000 bøger om emnet og ordet er optaget i Oxford Dictionary. Men hygge har sine rødder i den danske kultur, og det ønsker vi at få anerkendt,” siger forretningsudviklingschef i VisitDenmark, Anja Hartung Sfyrla.

VisitDenmark kan ikke søge om at få hygge på UNESCO’s liste. Ansøgningen skal komme fra udøverne af den kultur, der søges om optagelse af. Derfor opretter VisitDenmark et Hyggeråd med deltagelse af blandt andet den danske hyggeforsker Jeppe Trolle Linnet skal også deltage i hyggerådet. Han mener, at hygge er noget særligt dansk:

”Danskerne er ikke de eneste i verden, som hygger sig. Men det særegent danske er, at danskerne opfatter hygge som en uomgængelig kvalitet ved det gode liv. Det er med til at identificere os, som dem vi er. Dermed er hygge en integreret del af vores sprog og kulturelle værdisæt,” siger Jeppe Trolle Linnet.

Selv om andre kulturer også har det rart sammen, så forbinder udlændinge hygge med noget særligt dansk. Det bekræfter en helt ny måling, VisitDenmark har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af befolkningerne i Tyskland, Sverige, Norge, Storbritannien og Holland.

”I Danmark opfatter vi hygge som noget særlig dansk. Men det har også en international appel. I udlandet er man nysgerrig på fænomenet og vil gerne lade sig inspirere af den danske hygge. Derfor er hygge interessant at bruge i markedsføringen af Danmark,” siger Anja Hartung Sfyrla fra VisitDenmark.

7 danske monumenter på UNESCO-liste
Udover de uhåndgribelige UNESCO-opgørelser som hygge, findes også den mere kendte UNESCO-liste af bygningsværker der indgå i den fysiske verdensarvsliste fra FN-organisation. Listen over UNESCO’s kulturmindesmærker og naturforekomster i verden har syv danske bidrag:

Christiansfeld i Sønderjylland, Jelling-stenene, Kronborg Slot, parforcejagtlandskaber i Nordsjælland med blandt andet Dyrehaven, Roskilde Domkirke, Stevns Klint og Vadehavet på den jyske vestkyst.

Relaterede artikler:

Møn er Danmarks første biosfæreområde

Unikt center formidler Vadehavets enestående natur

Dans skal være Unesco verdensarv

x

Læs Også

Kommune vil nedrive stort overnatningssted

En kommende ny bydel ved København, Ørestad Fælles Kvarter, betyder at Københavns Kommune indenfor et par år vil nedrive Danhostel Copenhagen Amager, der årligt har 100.000 overnatninger.

Russiske turister rejser igen til Danmark

Danmark mistede mange russiske turister i forbindelse med Vestens sanktioner mod Rusland for nogle år siden, men nu vender de tilbage til landets hoteller.

CNN sætter navn på Danmarks bedste strande

Strande i Nordsjælland og langs den jyske vesterhavskyst er kommet med i stor artikel på CNN’s Travel-hjemmeside: "Best beaches in Denmark"

Airbnb ser stor stigning i Danmark

København er på Top 10-listen hos Airbnb over byer med flest boliger til korttidsudlejning. Fra juni til august i år var der 443.000 Airbnb-udlejninger i Danmark – en vækst på cirka 10 procent.

Tivoli sparer 87.000 kroner på ”bamse-afgift”

Danske forlystelsessteder som Tivoli kommer til at spare 3 millioner kroner om året – og ikke mindst en masse bureaukrati - når ”gakket” afgift på tøjbamser hæves og dermed forsvinder.

Klar til ny sæson i Cirkusbygningen

I aften er der forpremiere på sæsonens nye dinnershow hos Wallmans i Cirkusbygningen i København. Gallapremiere samt den store Partnergalla for rejsebranchen følger i september.