Lavprisselskaber og store krydstogtskibe nævnes som nogle årsager til seks procents stigning allerede i år, og til deciderede turistkøer i havnebyer som Barcelona og Venedig.
Det er altså også forfærdeligt! Vil vi overhovedet have turister, eller vil vi hellere dyrke vort eget ego? Turisterne i Barcelona er nu blevet så mange, at der næsten ikke er plads til de lokale på Ramblaen, eller de såkaldte kunstnere og plattenslagere, der lever af at holde til der.
Problemerne i Venedig er velkendte, ikke mindst på grund af italienerne selv. I Rom drukner man i denne sommer i turister med lange sneglende køer og mange timer ventetid foran Peterskirken og for at komme ind i Vatikanet.
Har man ikke altid gjort det om sommeren? Jo, men aldrig så slemt som nu. I Berlin kan de ikke sove for rullekufferters larm. Amsterdam prøver om de kan flytte folk fra Van Gogh Museet om dagen, og det røde distrikt med de frække damer om aftenen. Men hvad er alternativet? Det har hollænderne ikke fundet ud af endnu.
Er det selvforskyldt, at Europa er trætte af turister? Måske, men der er indlysende grunde til, at gryden mange steder koger over , som det nævnes af U.N. World Tourism Organization.
Billige flybilletter trækker læsset
Det er værd at bemærke, at turistkurven i Europa har været støt stigende. Mellem seks og syv procent, efter en lille tilbagegang mellem 2010 og 2012. I Asien har der været en marginal stigning og i Nordamerika næsten ingen.
Nu har modstanden i Sydeuropa markeret sig med ”Network of Southern European Cities against tourism (SET)”. Men på diverse blogs kan man se, at det næppe er hoteller, restauranter og butikker, der er medlemmer af den organisation.
WTO nævner nogle formodede grunde til de mange turister i Europa: Lavprisselskaber med de billige flyvebilletter er hovedårsagen. I større havnebyer som Barcelona og Venedig samt havnebyer ved Middelhavet og de mange øer, er det krydstogtskibene, der får skylden (eller ros) alt efter, hvem de lokale er, og hvad de lever af.
Airbnb uden kontrol
Men hvem er det ellers der bidrager til, at europæisk turisme koger over: Attraktive websider, online-booking, deleboliger, lejebiler og delebiler og sociale medier samt ikke mindst Airbnb, hvor private i stor stil udlejer deres centralt beliggende boliger og selv flytter ud. Det er helt uden kontrol, som det ellers sker med hotelophold i Europas storbyer.
Vi ved i dag, at det især galt i Barcelona, Berlin og Paris. I Rom kan man om sommeren næsten ikke komme frem på grund af trafikken og lange, lange køer med en guide i spidsen. For slet ikke at tale om køen foran og inde i Peterskirken.
Danmark har i moderne tid altid været et attraktivt turistland, men nu med flere turister end nogensinde, især i København. Senest blev vi mindet om det forleden med nyheden om, at russerne er vendt tilbage med 16 procent flere end året før, 82 procent kommer ikke længerer end til København, hvor der efterhånden også findes en større gruppe lokale borgere, som mener, at turismen skal spredes. Den har heldigvis ikke fundet støtte hos bevilgende politikere.
87 millioner kroner til Tour de France
Det er en smule trættende at høre på brokkerierne samtidig med at kommuner og turistorganisationer kæmper for flere turister, som igen skaber omsætning og mange flere arbejdspladser.
Nærmer vi os en tid, da vi må finde ud af, hvad vi egentlig vil? Den ene dag skal vi begrænse, at udenlandske gæster stimler sammen i Nyhavn og omkring Den lille Havfrue. Er vi et turistland eller er vi ikke?
I Danmark sætter vi 87 millioner kroner ind for at få starten af Tour de France til København og henover Fyn og Sønderjylland i 2021. På Finansloven er afsat 17 millioner kroner. Kommunerne skal byde ind med 55 millioner kroner og Regionerne med 17 millioner. Og snart følger et langt større beløb, hvis vi da skal have Formel 1 i byens gader, hvad der nok er mere tvivl om.
Hvorfor al den aktivitet? Vi har netop haft VM i ishockey med 550.000 tilskuere, heraf en tredjedel fra udlandet. Naturligvis for at gøre Danmark og København kendt som et spændende sted at besøge. Så skal vi heller ikke bagefter beklage os over, at der nu kommer for mange turister. Det skal de også lære i Sydeuropa..
For at citere Johan Herman Wessel: ”Man sætter ølse for og ølse bag. Pølsen beholder dog pølsens smag.”