Sagrada Família. (Foto: Basílica de la Sagrada Família | Facebook.com | PR)

Byggeri af kendt attraktion kan være slut efter 144 år

Kirken har været under opførsel siden 1800-tallet, og Sagrada Família tiltrækker årligt flere end tre millioner turister. Nu er der sat årstal på, hvornår byggeriet ventes at være afsluttet.

Siden byggearbejdet begyndte i 1882, har Sagrada Família stået ufærdig hen i Barcelona, men i løbet af de kommende par år er der udsigt til, at byggeriet af kirken endeligt er ved vejs ende.

Det er den kendte catalanske arkitekt Antoni Gaudí, der udtænkte designet af kirken, som han arbejdede på i 40 år, mens de sidste 15 år af stjernearkitektens liv var dedikeret til byggeriet af Sagrada Família, som i dag gæstes af flere end tre millioner besøgende om året.

Visionen bag kirken var, at der skulle bygges 18 høje og spindelformede tårne, der alle skulle symbolisere en bibelsk figur. Det drejer sig om et tårn for hver for de 12 apostle, de fire evangelister, Jomfru Maria samt Jesus.

Bliver verdens højeste
Som led i offentliggørelsen af Sagrada Famílias årsrapport for 2023 er det kommet frem, at det ventes, at håndværkerne vil lægge sidste hånd på de resterende dele af byggeriet, der dog fortsat vil være under opførsel de kommende to år.

“Antagelsens Kapel forventes at stå færdigt i 2025 og Jesu Kristi Tårn i 2026,” lyder det fra Sagrada Família. Til den tid vil byggeriet have stået på i omkring 144 år.

Det oplyses desuden, at Jesu Kristi Tårn får en højde på 172,5 meter, og det bliver kronet med et 17 meter højt kors. Når det er fuldendt, vil Sagrada Família være den højeste i verden. I øjeblikket er det den tyske domkirke Ulmer Münster, der er indehaver af den titel.

Ødelagt under borgerkrig
Det anslås, at Sagrada Família blot var mellem 10 og 15 procent færdig, da Gaudí gik bort i 1926. Et af kirkens tværskibe, en krypt samt en del af apsismuren var blevet bygget, men det var også det. Det skriver CNN.

Byggeriet fortsatte i det, der beskrives som et adstadigt tempo, men henimod slutningen af 1930’erne løb man ind i en udfordring, da den spanske borgerkrig brød ud. I forbindelse med denne blev størstedelen af Gaudís tegninger og modeller nemlig ødelagt.

Efterfølgende har man forsøgt at genskabe idémandens vision for den store kirke, ligesom nutidige arkitekter har søgt at udfylde hullerne i materialet med deres egne bud på, hvad Gaudí i sin tid ønskede for kirken, der er i 1984 fik plads på UNESCOs verdensarvsliste.

I 2016 blev det desuden opdaget, at byggeriet var ulovligt i og med, at der aldrig formelt var blevet udstedt en tilladelse. Det blev der rettet op på i 2019 således, at formalia nu er bragt i orden.


Relaterede artikler:

UNESCO-attraktioner skal trække turister til Spanien

Spanien tiltrak 46.000 flere danske turister

Spaniens turistråd i samarbejde med Lonely Planet