Dokumentation: Det skriver DRF om SOS International

”DRF er bekendt med, at en stor del medlemmer modtager rykkere fra SOS med diverse trusler om inkasso og retssager som følge af tidligere fremsendte krav på refundering af de såkaldte flyskatter og afgifter.

 

For en god ordens skyld, skal DRF gøre opmærksom på, at der endnu ikke er en afklaring på spørgsmålet om, hvorvidt SOS er berettiget til at opkræve skatter og afgifter refunderet på pakkerejser.

 

DRF har i april i år opfordret SOS til at indlede retssag for at få domstolene til at tage stilling til fortolkningen af problematikken. Grunden til denne opfordring er, at SOS efter DRF’s opfattelse endnu ikke har formået at komme med et juridisk holdbart svar på, hvor i pakkerejselovens bestemmelser, det måtte fremgå, at de af SOS fremsatte refunderingskrav skulle være berettiget for så vidt angår kundens afbestilling af en pakkerejse.

 

DRF har endnu ikke, trods yderligere rykkere i denne måned, modtaget svar fra SOS, men kan på baggrund af jeres henvendelser se, at SOS fortsætter deres, efter DRF’s opfattelse, langt fra altid berettigede opkrævning ved at sende rykkere ud med begrundelser, der efter DRF’s opfattelse i visse tilfælde kan betragtes som vildledende.

 

En ting er uoverensstemmelserne omkring fortolkningen af Pakkerejselovens bestemmelser i forbindelse med kundens afbestilling og spørgsmålet om berettigelsen af sådanne. Et forhold får vi forhåbentlig snart afgjort ved domstolene, så vi ikke skal fortsætte med den nuværende uafklarede situation.

 

Noget helt andet er, at DRF også har set sager (flight only), hvor der ikke længere blot er tale om uoverensstemmende fortolkning af en given bestemmelse, men derimod sager, hvor SOS direkte anvender et fejlagtigt lovgrundlag som begrundelse for at opkræve refunderinger. SOS henviser ganske enkelt til et regelsæt, som rejsebureauerne ikke er underlagt og dermed ikke kan gøres ansvarlige efter. Dette har desuden støtte i retspraksis fra en tidligere landsretsdom.

 

DRF har desuden kendskab til sager, hvor SOS har fremsat krav om refundering af skatter og afgifter i situationer, hvor kunden rent faktisk har gjort brug af flybilletterne. Sidstnævnte situation taler for sig selv. Det forekommer ganske enkelt ikke seriøst at fremsætte krav, hvor man ikke engang har ulejliget sig med at undersøge, om der i den konkrete situation er mulighed for at gennemføre et sådant regreskrav.

 

Det er derfor vigtigt, at man som rejsebureau sikrer sig, at SOS rent faktisk har et berettiget krav ved at afkræve dem behørig dokumentation herfor, inden I bruger ressourcer på at gennemgå gamle bookinger og eventuelt udbetaler de skatter og afgifter (flight only), som efter omstændighederne naturligvis godt kan være et berettiget krav.

 

Om ovennævnte adfærd er et udslag af mangel på basal viden eller hvad der er værre, er svært at sige, men det er under alle omstændigheder en helt uacceptabel fremgangsmåde, og DRF skal derfor opfordre til, at man i tvivlstilfælde retter henvendelse til sekretariatet og generelt er meget opmærksom på berettigelsen og ikke mindst dokumentationen af de krav, man bliver mødt med fra SOS,” hedder det i DRF’s nyhedsbrev.

 

Skrevet af redaktionen