DR afviser påstand fra WoCo

Lars Bernhard Jørgensen.

Lars Bernhard Jørgensen.

BUDGETROD: Danmarks Radios generaldirektør afviser, at ønsker fra DR om et andet scenedesign ved Eurovision-finalen i København var med til at øge udgifterne. Det oplyste WoCo i sin redegørelse i går. Turismeforsker kalder budgetrodet ”det største skandaleprojekt på turismeområdet.”

I sin egen rapport om tredoblingen af udgifterne for afviklingen af Eurovision skrev Wonderful Copenhagen i går ”undervejs valgte DR en anden løsning for scenedesign, hvilket betød, at Projektselskabet (WoCo’s ESC 2014, red) måtte etablere et større teltområde. Ud over teltområdet fulgte ekstra udgifter til varme, rengøring og anden drift af det udvidede teltområde.”

Men det passer ikke, når Wonderful Copenhagen i sin redegørelse om det store underskud ved Eurovision-arrangementet hævder, at DR skruede op for ambitionerne og dermed var medskyldig i den tocifrede efterregning.

Det siger i hvert fald DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, til Ritzau. Hun hæfter sig ved, at ansvaret for ombygningen af de tidligere B&W-haller entydigt lå hos Wonderful Copenhagens projektselskab ESC 2014.

”I sådan et stort projekt har der undervejs været ting, man drøfter. Men DR og WoCo har indgået afsluttende aftale, hvor vi er enige om, at WoCo vedkender sig sin gæld og påtager sig sit ansvar,” siger hun.

Maria Rørbye Rønn mener ikke, at showets eftermæle bør påvirkes af slagsmålet om, hvem der skal betale de 58 mio. kr., der mangler i kassen.

”Vi taler om dette for at få fakta på plads. Jeg er ked af, at det her bliver diskuteret så meget, for jeg mener, at vi sammen løftede opgaven fantastisk flot, og at Eurovision var til gavn for København og Danmark,” siger generaldirektøren.

DR er blandt ESC 2014’s største kreditorer, da DR lagde penge ud for bl.a. kabler, asfalt, shuttlebusser og telte. I alt har DR 17,8 mio. kr. til gode.

Til Politiken sagde turismeforsker ved Copenhagen Business School, Lise Lyck, i går: ”Wonderful Copenhagens adm. direktør, Lars Bernhard Jørgensen, har været med til at styrke København som sted for store events og har været med til at gøre meget for turismen.”

Hun mener dog, at Eurovision har givet den snart 60-årige direktør så alvorlige ridser i lakken, at han kan risikere at stå i vejen for Wonderful Copenhagens arbejde i fremtiden.

”København har brug for en organisation som Wonderful Copenhagen, men det er helt afgørende, at der er tillid til organisationen hos private, politikere og offentlige aktører. Lars Bernhard har haft meget stor tillid, men spørgsmålet er, om han kan genoprette den tillid efter Eurovision. Det er det største skandaleprojekt, jeg kan komme i tanke om på turismeområdet,” siger Lise Lyck. Hun mener, at WoCo fra starten var for dårligt rustet til at påtage sig opgaven med Eurovision, men ikke har villet erkende det.

Lise Lyck siger: ”WoCo har ikke været stærkt besat på økonomisiden, og det er nok også derfor, projektet er endt som sådan en fadæse.”

Som en konsekvens af underskuddet på 58 mio. kr. fyrede Lars Bernhard Jørgensen den projektansvarlige underdirektør i WoCo. Flere politikere mener dog, at han dermed løber fra sit eget ansvar, skriver Politiken.