Det er alligevel de færreste, der kan ramme rigtigt i rejsebranchen, med spådomme om det nye år, men derfor kan regneark og computere, måske godt få ret – Tanker om fortid og fremtid ved nytårsskiftet.
Hvem skulle have troet, at Janni Spies for snart 30 år siden købte Tjæreborg Rejser. Hvem havde forestillet sig, at Stig Elling var gået til Bravo Tours. Eller at Allan Agerholm var blevet spilstyrende for Bella Center og tre store hoteller som Bella Sky, Marriott og Crowne Plaza. Apropos hvem skulle have troet, at fornemme Hilton Airport ville skifte navn og blive til Clarion Hotel?
Eller hvem havde forudset, at koncerndirektør Flemming Jensen i SAS for to år siden ville ende som det, der i gamle dage hed generaldirektør i DSB. For slet ikke at tale om Dan Kjølhede Laursen, manden, som i den grad var et med Europæiske Rejseforsikring, der skiftede til direktør hos værste konkurrent Gouda Rejseforsikring.
Største overraskelse i mine 45 år med rejseliv som stofområde i medierne, heraf 32 år i Berlingske, var, da Janni Spies i 1989 meddelte, at hun havde headhuntet chefen i Københavns Lufthavn Knud Heinesen til ny adm. direktør for den samlede koncern af Spies og Tjæreborg. Den formelle, alvorlige type, og fhv. finansminister, som mange gerne have set som Danmarks statsminister.
Jeg vil sent glemme, da vi var inviteret til pressemøde og modeopvisning af nye uniformer til kabinepersonalet i Conair. Nu var mode specielt til kvinder måske ikke lige Heinesens speciale, men han var alligevel den, der skulle stå for præsentationen.
Stilen var den sædvanlige med champagne, pindemadder og efterfølgende frokost. Da de smarte stewardesser havde gået catwalk, kom det fra Heinesen i mikrofonen: ”Se, der er rigtige piger inden i.”
Hvem havde også tippet, at tidligere koncerndirektør i SAS, Vagn Sørensen, skilt fra firmaet på grund af kartelsagen, skulle blive præsident for Austrian og i fjor, blandt meget andet, også valgt som formand for Air Canada?
Jeg havde heller aldrig troet, at jeg i den sidste uge af det gamle år skulle se tilbud fra SAS, monopolets vogter i rigtig mange år, på en returbillet fra København til Boston for 3.999 kr. Det var nogenlunde det, en returbillet til Stockholm kostede op gennem firserne. Og tænk så bare på inflationen.
At jeg i samme uge også kunne købe en enkeltbillet til Los Angeles med Norwegian for 1.099 kr., var knap så overraskende med de forhold vi kender i lavprisselskabernes buket. Norwegian er allerede ved årsskiftet næststørste flyselskab i Københavns Lufthavn, imponerende.
At Michael O’Leary, Ryanairs kontroversielle topchef, ser ud til at ville acceptere forhandlinger med fagforeninger, ville jeg heller aldrig have forventet. Og jeg vil også se det, før jeg tror det.
I årets sidste måned var det tid til selvransagelse for Bakken, som bebuder åbning næste år til jul, eller endnu mere utroligt, at Bornholm endelig, endelig vil gå ind for helårsturisme.
Sådan kunne man blive ved. Og sådan har medierne som sædvanlig været her ved nytårstide. Det er så let at kigge i krystalkuglen og spå om fremtiden. Der er alligevel ikke nogen, der kan huske til næste år, hvad der blev sagt og skrevet.
Men Storm P. havde en rammende beskrivelse om årstiden, der giver en kort periode i tæt samarbejde med krystalkuglen.
”Frem og tilbage er lige langt. Undtagen mellem jul og nytår. Fra jul til nytår er der en uge, men fra nytår til jul er der næsten et år!”
Godt nytår.