Find på noget at sige tak for

Det er ikke rart at være kalkun i USA i disse dage, hvor de fleste mister livet, mens over 300 millioner amerikanere fylder både kalkunens og deres egen bug. Men hvad kan man egentlig sige tak for?

Jeg har altid været fascineret af, hvad der sker i USA i ugen op til Thanksgiving, som kulminerede med den helt store familiemiddag med udstoppet kalkun (nej, gås og and duer ikke), i aftes, og i dag med Black Friday.

Som turist her sidst i november er der naturligvis forskel på, om man er i Florida eller New York. Om man er i sol eller måske i sne, men kalkunen er på familiebordet. Samtidig siger traditionen, at man skal finde et eller andet at sige tak for. I år kunne halvdelen af amerikanerne måske siger ”tak fordi vi har Donald Trump som præsident.” Den anden halvdel ”tak fordi, der er kun er to år til, at vi igen skal have valg af præsident.”

Jeg spurgte engang på vort hotel i New York under Thanksgiving, hvad vi skulle sige tak for.  ”Det må du selv finde ud af. Oprindeligt var det en slags høstfest, hvor vi takkede for, at høsten i vores store landsbrugsdistrikter var godt overstået.”

Kaptajnens leg med sproget
For fly, tog og biler er der absolut højsæson, og New York er det mest søgte rejsemål.  Mange fly er udsolgte måneder i forvejen. Vi gik denne aften som turister på kendt steak-restaurant i New York, og vi så skuffende nok ikke skyggen af en kalkun.

På et af mine mange krydstogter sagde kaptajnen muntert: ”Vi har givet de tyrkiske tjenere fri i aften. De turde ikke gå på arbejde.” Kalkun på engelsk hedder Turkey. Tyrkiet på engelsk er Turkey.

Vi siger tak i Danmark
Hvis vi tager et spring ud i fiktionen på fantasiens vinger og siger tak i Danmark, når vi fejrer kalkunens aften. Hvem siger så tak for hvad?

Bornholmerne kunne for eksempel sige: ”Tak fordi vi har fået billigere transport med DAT med fly, og med Molslinjen på vandet. Undskyld vi altid brokker os.”

I Aarhus kunne de sige: ”Tak fordi vi har fået mange flere flyforbindelser, end vi har brug for.”

De ansatte i Stjernegaard Rejser: ”Tak fordi vi blev opkøbt af Aller. Nu får vi nok BILLED-BLADET gratis. Lidt kongelig har man da lov at være”.

De ansatte hos SAS i Københavns Lufthavn: ”Tak fordi vi ikke længere er ejet af Norge, skal der så heller ikke mere være brun ost i vore lounger?”

Administrerende direktør Jan Olsen i Visit Denmark: ”Tak fordi vi af Loney Planet næste år er kåret som bedste rejseland i verden, selv om jeg godt ved, det ikke passer.”

Michael O´Leary, Ryanair: ”Tak fordi LO-formand Lizette Risgaard ikke har opdaget, at vi flyver mere på danske lufthavne end nogensinde før”.

Og en røst fra USA, forhenværende præsident Barack Obama: ”Tak for de fem æg, jeg fik på Hotel Koldingfjord. To hårdkogte, da jeg ankom, og tre spejlæg til morgenmad. Håber I har hønen endnu”.

Bjørn Kjos, Norwegian: ”Tak for, at jeg ikke skulle vise, at jeg kan danse tango, da vi havde premiere i Argentina.”

Koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen, SAS: ”Tak fordi jeg, nu da det snart er jul, er omgivet af lutter glade piloter.”

Hoteldirektør, investor Petter Stordalen: ”Tak fordi Københavns Kommune har givet mig lov til at kode alle robotter på Villa Copenhagen til kun at tale norsk.”

Anonym: Tak fordi jeg hver dag må læse CHECK-IN.dk og STAND BY.dk.