Fredagsklumme: Mens vi venter på kalkunen

Af Ejvind Olesen

Lykkelig den, der ikke var kalkun i aftes i Amerika. De spiste så ihærdigt ved familiesammenkomster på en måde, som næsten overgår vores juleaften med gås eller and på bordet. Kalkunerne er nærmest udryddet i den kommende tid, og der blev gjort alt for at få det mest tørre af alt fjerkræ til dog at smage af lidt, når den ellers så festlige steak eller burger for en gangs skyld fik en fridag.

Jeg var i dagene op til Thanksgiving i USA på vej hjem fra Houston over Chicago til København. Det var næsten umuligt at finde en TV-station, hvor en kok eller husmor ikke var i gang med at foreslå avancerede former for tilberedning af den udstoppede fugl.

Den mest væmmelig, forstørrede af dem alle, blev som det sig hør og bør foræret til præsident Obama. Igen og igen blev vist, da tidligere præsidenterne fik en sådan gave overrakt. Dog så vi ikke om de overhovedet spiste noget af den, men det har de gjort.  Thanksgiving torsdag – altid den sidste i november – for ellers er de ikke rigtige amerikanere.

Find et eller andet at sige tak for. I år kunne halvdelen sige tak for, at Midtvejsvalget ikke tyder på genvalg af præsident Obama. Den anden halvdel kunne sige tak for, at de i hvert fald har ham to år endnu.
42 millioner amerikanere har op til denne weekend bevæget sig mindst 100 km, for at være sammen med familien. De fleste langt mere. 94 procent i egen bil, selv om de har svært ved at sluge, at benzinen er steget en krone pr. liter siden i fjor. Nu er den ”helt oppe” på ca. 4,10 kr. pr. liter.

Blot fire procent vil rejse med fly, men det er nok til at skabe lange køer og overbookede fly og i reglen store forsinkelser. Hertil kommer, at der var langt op til hårdt vintervej ind over den nordlige del af USA med sne bl. a. i Chicago.

Debatten var voldsom i ugens løb om de nye skrappe sikkerhedsregler med bodyscanning og hård undersøgelse med håndscanner for dem, der nægtede det. Dog blev børn under 12 år i sidste øjeblik indrømmet lempeligere behandling. Men flere analyser om passagerernes accept viste, at godt 80 procent alligevel synes, det er i orden med den hårde kur for at sikre sig mod terror, der fortsat martrer de fleste amerikanernes hverdag mere end så meget andet. Og TV og pressen i øvrigt gør ikke meget for at dæmpe frygten. De kunne jo passende bruge Thanksgivning til at sige tak for, at der ikke er sket noget alvorligt – bortset fra mislykkede forsøg på fly – siden 11. september 2001.

Hverken i Houston eller senere i Chicago virkede det værre end normalt i sikkerhedskontrollen, da vi skulle igennem. Af med sko, livrem og overtøj. Igennem uden udslag i ”porten”.  Helt som sædvanligt. Vi så ingen gå gennem den hårde ”pat-down”. Security folkene smillede oven i købet i Thanksgiving- humør.

Det blev til et døgns forsinkelse i Chicago, da lufthavnen et par timer var lukket på grund af en tornado, der rasede i omegnen, væltede hus og hev en hel skolebus på hovedet ud på en mark. Helt normalt for en november på de kanter, men flyselskaberne kaldte det alligevel for force majeure. Den var ikke gået i Europa.

I dag er det sort fredag. Navnet efter de handlendes muligheder for at få plus på bundlinien efter måneder med underskud. Shop til du vælter. God motion oven på kalkunerne.

Allerede søndag morgen starter hjemrejserne – og køerne i lufthavne og på de største veje boomer igen.

 

Skrevet af Ejvind Olesen