Taiwans hovedlufthavn ligger ved hovedstaden Taipei og hedder Taoyuan International Airport. Foto: KCS via Wikipedia.

Flyselskaber retter ind efter kinesiske trusler

”Der er ikke noget at forhandle om,” lyder det fra Kina om dets krav om at flyselskaber på for eksempel deres hjemme- og bookingsider skal betegne Taiwan som en del af Kina.

Deadline for udenlandske flyselskaber til at rette ind og følge de kinesiske krav var onsdag i denne uge. Ifølge BBC krævede de kinesiske luftfartsmyndigheder, China Civil Aviation Administration, i maj i år at 44 udenlandske flyselskaber skulle tydeliggøre, at Taiwan ikke er et selvstændigt land, men en del af Kina. Det skal ske ved for eksempel at omtale østaten som ”Taiwan, China.”

Taiwan opstod som en nation i 1948/49 efter slutningen af den kinesiske borgerkrig. Kommunisterne med Mao Zedong i spidsen var stærkere end den daværende leder af Kina, Chiang Kai-shek, der med sine ledsagere flygtede til øen Taiwan. USA garanterer Taiwans selvstændighed, men Taiwan er ikke medlem af FN som følge af modstand fra Kina, der ønsker Taiwan genforenet med Kina.

Ifølge BBC har nu også amerikanske American Airlines Delta Air Lines og United Airlines som de sidste udenlandske flyselskaber ændret deres hjemmesider og bookingsider så de ikke mere omtaler Taiwan som en region eller et land.

I en mail til BBC skriver en talsmand for American Airlines: “Som andre flyselskaber følger American ønskerne fra Kina. Luftfart er en global business, og American adlyder regler i de lande, vi opererer i.”

De andre udenlandske flyselskaber har også fulgt de kinesiske henstillinger, og omtaler i dag Taiwan som en del af Kina. Dette er blandt andet tilfældet for Air Canada, British Airways. Lufthansa og australske Qantas, der har ændret kurs for at undgå eventuelle kinesiske repressalier. Også SAS, der ikke flyver til Taiwan, har ændret sin omtale af Taiwan.

Handelskrig med Kina
Striden om amerikanske flyselskaber skal rette deres hjemmesider med hensyn til omtalen af Taiwan, kommer samtidig med at USA’s præsident Trump har indledt en handelskrig med Kina.

Talskvinde for præsident Trump, Sarah Huckabee Sanders, har tidligere i år sagt, at præsident Trump “vil kæmpe for amerikanere der afviser forsøg fra det kinesiske kommunistparti om at pådutte dem kinesisk politisk korrekthed.”

Tidligere i år fik den store amerikanske hotelkæde Marriott den kinesiske utilfredshed at føle. Kineserne reagerede hårdt på, at det af et spørgeskema på Marriotts hjemmeside var muligt at krydse af, hvilket land, man var fra. Tre af mulighederne var Tibet, Taiwan og Hong Kong – alle områder som Kina betragter som kinesiske, ikke selvstændige lande. Marriott måtte undskylde overfor Kina.

Relaterede artikler:

SAS bøjer sig for pres fra Kina

Marriott undskylder overfor Kina

Kina tager kontrol over Waldorf Astoria