SAS har rettet sig efter ønske fra Kina om blandt andet at omtale Taiwan som en del af Kina. Arkivfoto fra Københavns Lufthavn, foto: Ernst Tobisch.

SAS bøjer sig for pres fra Kina

Kina har meddelt 36 flyselskaber at de skal skrive at Taiwan hører under Kina. Det har blandt andet fået SAS til at ændre information på sin hjemmeside.

I brevet fra de kinesiske luftfartsmyndigheder, Civil Aviation Administration of China (CAAC), truer CAAC ifølge avisen Washington Post 36 flyselskaber med alvorlige konsekvenser, hvis de ikke ændrer omtalen på for eksempel deres hjemmesider af blandt andet Taiwan til enten ”Kinesisk Taiwan” eller ”Taiwan, Kina.”

SAS oplyser til Politiken, at selskabet ikke har modtaget brevet, men på SAS’ hjemmesider står der nu ”Taiwan, Kina” når der søges efter rejser til Taiwan. Før skrev SAS kun navnet på Taiwans hovedstad, Taipei, og undgik dermed at forholde sig til, om Taiwan er en selvstændig stat eller en del af Kina.

SAS flyver ikke til Taiwan, men har ruter til Beijing, Shanghai og Hong Kong. Hong Kong var indtil 1997 en britisk kronkoloni, og er i dag en delvist selvstyrende region under Kina.

SAS’ pressechef i Danmark, Mariam Skovfoged, oplyser i en mail til Politiken, at SAS har ”lagt os på samme standard som mange andre flyselskaber” og, tilføjer hun: ”Vi forholder vi os til officielle vejledninger fra officielle myndigheder i de lande, vi flyver til.”

Ifølge avisen Wall Street Journal gav de kinesiske myndigheder sidst i april de 36 flyselskaber en frist på 30 dage til at følge påbuddet om for eksempel at omtale Taiwan som en del af Kina, hvis ikke de ville risikere alvorlige forstyrrelser i deres muligheder for at operere i Kina.

Pres på andre flyselskaber
Australske Qantas og amerikanske American og Delta er blandt de flyselskaber, der har oplyst, at de har fået brevet med kravene fra CAAS.

Ifølge avisen Sydney Morning Herald har kineserne meddelt Qantas, at flyselskabet skal fjerne al offentlig tilgængelig information på sine hjemmesider der indikerer, at Taiwan, Hong Kong og Macau hører til andre lande end Kina.

I en erklæring fra USA’s udenrigsministerium hedder det blandt andet, at USA modsætter sig at Kina skal diktere amerikanske selskaber, herunder flyselskaber, hvad de skriver på deres hjemmesider.

Tidligere i år lukkede de kinesiske myndigheder i en uge den amerikanske hotelgigant Marriotts kinesiske hjemmesider. Det skete efter Marriott havde opført Hong Kong, Macau, Taiwan og Tibet som selvstændige lande. Efter Marriott havde rettet ind efter de kinesiske krav, blev siderne genopnået.

Taiwan opstod i 1948/49 efter slutningen af den kinesiske borgerkrig. Kommunisterne med Mao Zedong i spidsen var stærkere end den daværende leder af Kina, Chiang Kai-shek, der med sine ledsagere flygtede til øen Taiwan. USA garanterede for Taiwans selvstændighed, men Taiwan er ikke medlem af FN som følge af  modstand fra Kina, der ønsker Taiwan genforenet med Kina.

Relaterede artikler:

Marriott undskylder overfor Kina

International turisme fra Kina øger 11 procent

Taiwan viste flaget i København

 

x

Læs Også

Sun-Air klar til de næste 40 år

Danske Sun-Air har 18. maj reception for kunder og forretningsforbindelser i Billund sit nye hovedkontor, der åbnes af tidligere transportminister. Samtidig fejres 40 års jubilæum.

Lapland-lufthavne udvides til to millioner passagerer

Lufthavnene i Rovaniemi, Kittilä og Ivalo i Finsk Lapland skal både udvides og moderniseres på grund af et stærkt stigende antal turister.

Air India roser Wonderful Copenhagen

Det indiske Star Alliance-medlem, der på fredag øger betjeningen af København, roser WoCo for turistorganisationens marketingkampagner målrettet indiske turister fra New Delhi-området.

Stor vækst på langruter i Københavns Lufthavn

Der er nye interkontinentale ruter på vej til København samt udvidelser på flere eksisterende. I årets første kvartal udgjorde rejsende på langruterne 13,5 procent af lufthavnens samlede antal passagerer.

Københavns Lufthavn fik første A350-rute

Grevinde Alexandra indviede onsdag Cathay Pacifics nye rute mellem Hong Kong og Københavns Lufthavn, alle håber at forbindelsen bliver helårlig.

Lufthansa tilfreds med nye A380-ruter fra München

Med starten af årets sommerprogram stationerede flyselskabet for første gang fem af sine 14 Airbus A380 i Lufthansas næststørste lufthavn, hvor de betjener tre langruter.