Nye hotelprojekter reducerer ledige kontorlejemål

HOTELLER: Danmark har det laveste antal tomme kontorer i over otte år, og en del af forklaringen skal findes i kontorlejemål, der bliver konverteret til hoteller.

Når nye hoteller slår dørene op, er det som ofte i store og pompøse nybyggerier, der har en vis arkitektonisk karakter.

Men en tendens peger på, at flere og flere hoteller vælger at omdanne ledige kontorlejemål i København og Aarhus til hotelværelser, og det har blandt andet medvirket til, at Danmark har det laveste antal ledige kontorer i mere end otte år.

I øjeblikket står 7,3 procent af de danske kontorlejemål tomme, og det er det laveste siden 2009. Det viser tal fra Ejendomstorvet.dk, der er mæglernes fælles portal.

Hotelboom i største byer
Den lave andel af ledige kontorlejemål skyldes dels øget beskæftigelse og dels omdannelse af kontorer til boliger. Men konverteringer til hoteller i Danmarks to største byer ses oftere og er efterhånden en medvirkende årsag til færre tomme kontorer.

”Danmark oplever et kraftigt hotelboom i disse år, især i landets to største byer. Flere nye hotelprojekter er dog ikke nybyggeri, men konvertering af kontorer, og det kan godt mærkes på statistikkerne, når fx Wakeup-kæden omdanner 9.000 kvadratmeter hidtidige kontorlokaler i Aarhus til lavprishotel,” siger Jan Nickelsen, der er Aarhus-direktør i mæglervirksomheden Colliers International med fem danske afdelinger.

Tidligere i 2017 åbnede Wakeup-hotellet kontorlokaler i den bygning, som førhen blev anvendt af Aarhus Oliefabrik. Og så er hovedbiblioteket i Aarhus ved at blive transformeret til overnatningsmuligheder.

Naturlig høj efterspørgsel
Det velkendte kontorkompleks Dagmarhus ved Rådhuspladsen i København er også ved at blive omdannet til hotel af den hollandske CitizenM-kæde. Herudover er der blandt andet et hotelprojekt i gang på Centralpostbygningen i det centrale af hovedstaden. Og i sommer åbnede Steel House Copenhagen et hotel i den gamle Dansk Metal-kontorbygning på Nyropsgade tæt ved Vesterport St.

Hos Dansk Erhverv er man bevidst om, at flere kontorer bliver omdannet til hoteller, og nikker genkendende til tendensen.

”Der er en tendens til, at man bruger eksempelvis kontorlokaler til nye hoteller. Det kan vi især se, når vi kigger ud over København,” siger Mette Feifer, der er markedsdirektør hos Dansk Erhverv, til standby.dk. Hun fortsætter:

”Når vi ved, at der kommer cirka 9.400 nye hotelværelser frem til 2021, så giver det også en naturlig høj efterspørgsel efter ledige, uudnyttede kontorlejemål, som man kan omdanne til hoteller. Det er ikke så mærkeligt, at man begynder at lave kontorer om til hoteller, når markedet er, som det er lige nu. Der er jo ikke mange ledige byggegrunde rundt om Rådhuspladsen.”

Laveste tomgang i Region Sjælland
Kun omkring fire procent af de danske kontorlejemål stod tomme før finanskrisen i årene 2006-2008, og tallet steg sidenhen til 10,2 procent ved begyndelsen af 2014. Herefter er der sket et dyk hvert kvartal indtil i dag, hvor tomgangsprocenten således kun er på cirka syv.

Der er under fire procent tomme kontorlejemål i Region Sjælland – landets pt. laveste – mens København, Vestjylland og Nordjylland følger efter med fem-seks procent. På Fyn er der 10 procent tomme kontorlejemål, og Københavns omegn topper med næsten 12 procent kontorer uden lejere.

 

Relaterede artikler:

Berømt bygning bliver luksushotel

Hotel i gammel kulkran

Discounthoteller i København er kommet for at blive