Koralrevet ved i Eilat. (Foto: Lehava Center Dimona | Wikipedia.org)

Særlig solcreme skal fodre truede koralrev

Skadelige stoffer i solcremer er en trussel mod verdens koralrev. Derfor har man i Israel udviklet en ny creme, der både er tænkt som værende mindre skadelig og samtidig også styrker korallerne.

Den grønne omstilling i rejsebranchen handler ikke udelukkende om hvor meget CO2, der udledes på flyvningerne til og fra destinationer, men den har også at gøre med det klimaaftryk, der sættes i den tid, hvor turisterne opholder sig på rejsemålet.

Det er blandt andet baggrunden for, at man i den israelske ferieby Eilat har medvirket til udviklingen af en ny solcreme. Det er nemlig sådan, at 80 procent af de gængse solcremer er fremstillet ved brug af kemikalier, der bidrager til koralblegning og døende rev.

Det anslås, at 14.000 ton solcreme ender i verdenshavene hvert år, og i Eilat er det på sigt problematisk, da området er hjemsted for planetens nordligste lavvandsrev, der befinder sig i Aqababugten. Derfor er man gået ind i kampen for at beskytte det og andre koralrev. Det fortæller Den Israelske Stats Turistbureau.

Fodrer rev med mineraler
Nogle producenter af solcreme er allerede begyndt at udfase brugen af visse af de skadelige kemikalier, men Reef Relief – der er navnet på solcremen med rødder i Israel – har grebet det anderledes an, oplyses det.

En samling specialister fra det lokale universitet, der både beskæftiger sig med hudpleje og marinebiologi, har udviklet den formel, som benyttes i solcremen. Målet har både været at styre uden om de skadelige stoffer, men også at hjælpe koralrevene med at vokse sig stærkere.

Den udfordring man konkret løst ved, at solcremen indeholder spormineraler, som er en betegnelse for stoffer, der er nødvendige for, at en given organisme kan overleve. De mineraler, som er i Reef Relief, benyttes sædvanligvis af koralfarmere til at fodre og skabe sund vækst i korallerne.

”Udviklingen af en solcreme, der ikke alene ikke skader koraller, men som har potentialet til at fodre og nære vores rev, er et vigtigt skridt i retning af at beskytte og bevare vores have. Reef Relief kan bidrage til sundheden i samfund under vand og på land,” fortæller marinebiolog Giovanni Giallongo fra Ben Gurion University of the Negev i Eilat.

Ønsker samme standard
I takt med at den grønne dagsorden er begyndt at spille en større rolle, har flere producenter af solcremer markedsført deres produkter som værende enten ’revvenlige’ eller ’revsikre’, men i øjeblikket er der ikke en anerkendt, fast defineret og fælles standard, som forbrugerne kan læne sig op ad.

En af tankerne bag projektet er, at man gerne vil ændre på det. Derfor har forskerne på det israelske universitet søgt at definere en sådan. Den har fået navnet ’RPF: Reef Protection Factor’. Håbet er, at brugen af denne vil sprede sig til andre cremer end Reef Relief, og standarden vil blive taget i brug uden for landets grænser.

”Det er en måde til at identificere solcreme, der virkelig gør noget positivt for verdens koraller. Et RPF-mærke som branchestandard vil virkelig kunne gøre en forskel,” bemærker Giallongo.


Relaterede artikler:

Israels turisme fortsætter med at indhente det tabte

Israel tror på samme danske besøgstal som i 2019

Israel investerer millioner i Albert Einstein-museum