Forskningsprojekt der undersøger forretningsrejser i Københavns Lufthavn, fik årets Anerkendelsespris fra Danmarks største forening for travel managers, DBTA. Prisen blev overrakt i denne uge ved Danish Travel Awards.
Under Danish Travel Awards i onsdags uddelte Danish Business Travel Association for tredje år i træk sin DBTA-pris i forbindelse med den store aften. Prisen gik i år til professorerne Claus Lassen og Ole B. Jensen fra Centre for Mobilities and Urban Studies på Aalborg Universitet og deres forskningsprojekt AirCiF – Airport City.
Prisen blev overrakt af DBTA’s general manager, Anne Mette Berg. DBTA ønsker med denne pris at pege på en person, virksomhed eller gruppe, som i det forgangne år har gjort en særlig forskel for forretningsrejseområdet.
AirCiF – Airport City Futures er et fireårigt forskningsprojekt, der udføres i samarbejde med blandt andet DBTA, Københavns Lufthavn og SAS – og er finansieret med 10 millioner kroner af Innovationsfonden.
AirCif-projektet adresserer at Danmark, oplyser DBTA i pressemeddelelse, har flere internationale flyruter per indbygger end sammenlignelige lande. Det skyldes Københavns Lufthavns funktion som europæisk hub-lufthavn for SAS. Et forhold der er under pres, da den direkte internationale tilgængelig er blevet svækket over tid og Danmarks samlede andel af de europæiske flyrejsende er reduceret – trods en generel passagerfremgang i Københavns Lufthavn det seneste årti, hedder det fra DBTA.
En sådan udvikling er kritisk for danske virksomheders internationale tilgængelighed og flybranchens fremtidige jobskabelse.
Med særligt fokus på forretningsrejsende i fire af de største danske virksomheder undersøger AirCiF-projektet fra Aalborg Universitet, hvordan Københavns Lufthavn kan fastholdes og udvikles som international aeromobilitetshub, som det udtrykkes, særligt for forretningsrejsende og dansk erhvervsliv.
Målet er på baggrund af AirCif-projektet, i samarbejde med blandt andet Københavns Lufthavn og SAS, at udvikle en beslutningsmodel som involverer offentlige og private aktører omkring dansk luftfart på tværs af sektorer.
Undersøges af nyoprettet Danish Aviation Academy
Modeludviklingen skal give anvisninger på, hvordan Danmarks internationale tilgængelighed øges – efterfølgende videreføres dette arbejde i et nyoprettet Danish Aviation Academy.
AirCiF har udover DBTA en række andre samarbejdspartnere, blandt andet SAS, Maersk, Danfoss, IKEA Headquarters, Vestas, DSB, Movia og Københavns Lufthavn.
DBTAs bestyrelse har som begrundelse for at give DBTA prisen 2018 til AirCiF og Centre for Mobilities and Urban Studies lagt vægt på, at DBTA meget tidligt blev inddraget i projektet og at det har stærkt fokus på forretningsrejsende og deres forhold i Københavns Lufthavn. DBTA følger AirCiF som en del af styregruppen, og glæder sig til resultaterne ved projektafslutning i 2021.
Tidligere modtagere af DBTA-prisen
Modtagere af DBTA-prisen besluttes af DBTA’s bestyrelse. Tidligere vindere af prisen:
2017: Danmarks Rejsebureau Forening ”for at skabe samarbejde mellem kunderne og erhvervsrejsebureauerne.”
2016: DBTA-medlem Thomas Spange Carlsen, DLG (tidl. Icopal) ”for viljen til at dele og evnen til gøre indkøb(ere) både seriøse og sjovt”
2015: Medlem Jens Liltorp for 12 års formandskab og en stor indsats for at få sat forretningsrejser/business travel på agendaen både lokalt og globalt.”
Relaterede artikler:
Nye i bestyrelsen hos de danske travel managers
Succesfuldt årsmøde i jysk rejsenetværk
Travel managers uddelte nordiske hæderspriser