Frygt for ny uro i Thailand

Thailand står over for sin værste politiske krise siden militærkuppet i september. Onsdag bliver det afgjort, om landets to største partier har gjort sig skyldige i valgsvindel og derfor skal opløses. De to partier er den afsatte premierminister Thaksin Shinawatras parti, Thai Rak Thai og oppositionspartiet Demokraterne, der er det næststørste parti i landet, skriver Jyllands-Postens korrespondent Lasse Nørgaard.

Rådet for National Sikkerhed (generalerne bag kuppet) og den midlertidige regering frygter, at domstolens afgørelse vil føre til uroligheder og gadekampe. Især hvis kun det ene parti bliver opløst. Rygterne siger, at tusindvis af uromagere er på vej til Bangkok, hvor de sammen med taxichauffører og motorcykeltaxaer vil demonstrere mod afgørelsen. Både militær og politi er i øget beredskab.

”Det er en bekymrende situation, og vi kan ikke udelukke uroligheder”, siger den danske ambassadør Michael Sternberg, der dog understreger, at han ikke håber, det går så galt, men sammen med kollegerne fra de nordiske lande og EU følger ambassaden situationen tæt, og udenrigsministeriets rejsevejledning for danske turister er netop blevet revideret. Den viderebringer advarslen om mulige uroligheder, og samtidig gør den opmærksom på, at regeringen har luftet tanken om at indføre undtagelsestilstand, hvis urolighederne breder sig.

Den danske ambassade har opdateret sin beredskabsplan for hjælp til danskere i tilfælde af nødsituationer.

Den højt respekterede thailandske monark, Kong Bhumipol, har været på TV, hvor han i en tale til dommerne, der skal afgøre de to politiske partiers skæbne, opfordrede til at træffe den rette afgørelse. Samtidig opfordrede han alle parter til besindighed og mod at lade landet synke endnu dybere ned i et morads.

Kongens usædvanlige tv-tale og advarsel skal ses på baggrund af en voksende utilfredshed med kupmagerne og den midlertidige regering. En af undskyldninger for kuppet var, at premierministeren var korrupt. Det frustrerer derfor mange almindelige thaier, at der nu – over otte måneder efter kuppet – endnu ikke er rejst tiltale mod Thaksin.

Selv markedsfører den tidligere premierminister sig i stor stil i udlandet, blandt med hjælp fra amerikanske PR-bureauer, og i mangel af andre politiske frontfigurer, valgdatoer og handling, lurer Thaksin i kulissen som en, der igen kan komme til at spille en rolle på den politiske scene.

Skrevet af