Ved starten af denne måned kom også Bulgarien og Rumænien med i Schengen-samarbejdet. Der er dog en undtagelse: åbningen gælder endnu ikke landegrænser, men kun lufthavne og havne.
Borgerne i de nu 29 lande i Schengen-samarbejdet kan frit og uden at skulle vise pas rejse mellem medlemslandene. Det samme gælder andre landes statsborgere, når de først er i et Schengen-land. De må være i Schengen-landene i 90 til 180 dage, afhængig af, hvilke aftaler deres respektive lande har med Schengen-landene.
Bulgarien og Rumænien har været EU-medlemmer siden 2007. Og i første omgang skal tilrejsende fra andre Schengen-lande efter den 31. marts ikke mere vise pas ved ankomst til Bulgarien og Rumænien med fly, krydstogtskib, flodkrydstogtskibe samt færgeforbindelser.
Men indtil videre skal der dog vises ID, for eksempel pas, hvis man rejser ind og ud af Bulgarien og Rumænien med bil, bus, tog og så videre.
Dermed gælder Schengen-reglerne kun for 17 lufthavne og fire havne i Bulgarien og Rumænien – der er et krav fra Østrig, der frygter at åbne landegrænser, vil resultere i en al for stor tilstrømning af borgere fra andre lande til Østrig og de øvrige europæiske Schengen-lande, skriver Euronews.
Et større og stærkere Europa
Optagelsen i Schengen-samarbejdet af Bulgarien og Rumænien er ”en stor succes for begge lande,” siger Ursula von der Leyen, formand for Europa Kommissionen, og tilføjer: ”Og det er et historisk øjeblik for Schengen-området; verdens største område med fri bevægelighed mellem flere nationer. Sammen bygger vi et stærkere og mere forenet Europa for vores borgere.”
De nu 29 lande i Schengen-samarbejdet har sammenlagt omkring 400 millioner borgere. fire af Schengen-landene er ikke også medlem af EU, nemlig Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. Storbritannien, der ikke mere er EU-medlem, har aldrig været med i Schengen-samarbejdet.
For at styrke landegrænserne til og fra Bulgarien og Rumænien kommer der øget paskontrol for at hindre rejsende uden nødvendig dokumentation i at komme ind i landene og dermed Schengen-området.
Selve Schengen-zonen blev skabt i 1995. Aftalen blev underskrevet i Schengen, en lille landsby i Luxembourg ved grænsen til Tyskland og Frankrig. Danmark har siden 2001 været med i Schengen-zonen.
Relaterede artikler:
To nye lande på vej til Schengen-samarbejdet