Dansk turisme påvirkes naturligvis ikke af en død giraf

marius girafMANDAGSKLUMME: Det er en udbredt misforståelse, at negativ omtale i visse kredse smitter af på turismen. Det gør kun de gode begivenheder, for det hører med til ferie, at den skal byde på positive oplevelser – så må problemerne vente, til man kommer hjem igen.

Af Ejvind Olesen

Marius lever ikke mere. Han endte som løvemad. Efter en rigtig beslutning af ZOO`s eksperter. Om det så absolut skal være en begivenhed, som sendes i TV og bliver show for børnene, som det var for folket, da Struensee mistede livet på Fælleden i København. Ganske vist mistede han hovedet, men han blev dog ikke serveret som en lækkerbisken for vilde dyr.

Alligevel har der straks været en række artikler i medierne – i en uge fattig på nyheder på grund af vinterferie – om, at det vil påvirke vores turisme fra udlandet. På de sociale medier har mange mere end antydet, at det kan blive en katastrofe for årets turistbesøg.

Det har både VisitDenmark og Wonderful Copenhagen skyndsomst afvist. De siger, at der skal større og voldsommere ting til. Jeg vil tilføje, at der på det nærmeste skal være en trussel for folks sikkerhed, før det kan mærkes.

Det var således udtryk for det pure spin, at snakken om, at Danmark ville indføre mere kontrol ved grænserne (ekstremt udtrykt blev det til, at Danmark skulle rammes inde af grænsebomme), ville hæmme turismen voldsomt. Den politiske elite brugte argumentet i forklaringen. I praksis gjorde det aldrig nogen forskel, for eksempel fra Tyskland, som flere ellers spåede.

Turismebesøget påvirkes til gengæld af positive begivenheder og omtale i alverdens medier. Derfor er det også så vigtigt, at vi slipper godt fra, Melodi Grand Prix i København i maj.

Det er der god grund til at forvente, men en ekstra regning på ca. 13 mio. kr. pynter unægtelig ikke på tilliden til de folk, der står bagved. Her kan Herning med fuld ret bemærke, at det var ikke sket hos dem. Den slags regnefejl begår jyder ikke.

Noget af den bedste turistreklame er topsport. Næppe noget bedre i mange år, end da Danmark vandt EM i fodbold i 1992. Det blev til masser af TV-timer om begivenheden – og om Danmark – rundt om i alverdens fjernsyn. Jeg oplevede det selv i Florida på grund af de mange mexicanere. Og rundt om på caribiske øer. Man talte om Danmark.

Nu bliver det så gentaget i næste måned i mindre målestok, når Danmark møder England på Wembley – og spiller med sørgebind for at mindes holdets træner fra dengang. Richard Møller Nielsen, som døde i sidste uge. Det skal nok få britisk TV til at gentage nogle glimt fra sejren på 2-0 over Tyskland.

En eventuel medalje i Curling ved OL havde til gengæld ikke gjort nogen forskel. Der er kun få ude i verden, som ved, at vi har en verdensmester i bueskydning. De færreste ved også, hvem der fik guld i skiskydning forleden.

Det kan godt være man på globalt plan kender lidt til giraffen et par dage endnu, men så er det forbi. Måske var en ferie i Danmark alligevel ikke en dårlig ide. Man kunne jo altid prøve at finde ud af, hvorfor et eller andet analysebureau mener, at her lever verdens lykkeligste folk.

Også uden Marius!