En undersøgelse fra sidste måned fra revisions- og konsulentvirksomheden PwC giver ikke megen opmuntring for den del af rejsebranchen, der beskæftiger sig med af erhvervsrejser. Arkivpressefoto fra Austrian Airlines.

Danske erhvervsledere forventer stort fald i rejser

Selv med alle coronarestriktioner væk, bliver der en halvering af erhvervsrejser. Det viser ny PwC-undersøgelse blandt 510 virksomhedsledere i Danmark, der også forudser flere onlinemøder.

Ifølge den nye Pulsmåling fra PwC, PricewaterhouseCoopers, en af verdens største revisions- og konsulentvirksomheder, har COVID-19 medført adfærdsændringer, som vil vare ved. Også efter alle restriktioner ophører.

Således svarer 48 procent af de 510 danske erhvervsledere i PwC Danmarks nye Pulsmåling, at de forventer, at deres virksomhed vil begrænse antallet af erhvervsrejser. 510 erhvervsledere i Danmark har i perioden 8-16. februar svaret på PwC’s Pulsmåling.

I en pressemeddelelse fra PwC siger Susanne Stormer, partner og leder af PwC’s Sustainability team: ”Målingen understreger, at COVID-19 ikke alene har ændret erhvervslederes adfærd nu og her, men at vi kan se frem til, at der også efter restriktionernes ophør vil være væsentlig færre, der rejser.

Det skyldes, at mange har fået øjnene op for mulighederne ved digitalisering og online-møder. Og de færre rejser har en positiv effekt på virksomhedernes klimaaftryk, som også betyder noget for mange,” vurderer Susanne Stormer.

PwC: ”Positivt at begrænse erhvervsrejser”
Fra de store virksomheder i Danmark siger syv ud af ti erhvervsledere, at de vil begrænse erhvervsrejser efter restriktionernes ophør, mens det er et mere blandet billede blandt de mindre virksomheder, fortæller PwC.

”Det er positivt, at det særligt er erhvervsledere fra de store virksomheder, der fortsat vil begrænse erhvervsrejser. Det er typisk i de store eksportvirksomheder, der er høj rejseaktivitet. Det bliver interessant at følge, hvilken effekt det vil have på klimapåvirkningerne,” siger Susanne Stormer.

Mere hjemmearbejde og flere onlinemøder
PwC’s Pulsmåling viser også, at 61 procent af erhvervslederne forventer, at deres virksomhed vil byde på bedre muligheder for hjemmearbejde.

Og 48 procent af erhvervslederne i undersøgelsen forventer, at afholde de fleste møder online, også efter restriktionernes ophør.

”COVID-19-pandemien har vist, at man kan nå rigtig langt med hjemmearbejde, der giver medarbejderne større fleksibilitet. Det kan medføre øget motivation og dermed et større engagement hos mange på grund af for eksempel forbedret work-life balance, mindre transporttid, og bedre mulighed for at løse opgaver, der kræver høj koncentration,” siger Susanne Stormer.

Hjemmearbejde kan påvirke samarbejdet negativt
Susanne Stormer, partner og leder af PwC’s Sustainability team, siger også i pressemeddelelsen:

”Virksomhedsledere skal dog være opmærksomme på at bevare medarbejdernes trivsel og oplevelse af at være en del af en fælles arbejdskultur og sikre videndeling. Det, at sidde derhjemme og arbejde, kan påvirke medarbejdernes oplevelse af den fælles kultur og samarbejdet negativt.

Jeg tror derfor, at vi vil se, at mange virksomheder kombinerer hjemmearbejde og online-møder, så man for eksempel vil have dage, hvor alle medarbejdere møder ind på virksomheden for at sikre, at fællesskabet fortsat styrkes,” siger hun.

Relaterede artikler:

Forventer markant vækst i forretningsrejser i år

Airbnb-chef: Færre firmarejser og flere ferierejser

Lufthansa vil indskrænke Business Class