Fredagens opdatering af de danske rejsevejledninger gjorde Belgien og Frankrig gule. Andre, heller ikke-rejsetruende ændringer, rammer Grækenland og Spanien.
(Artiklen er opdateret med information fra Udenrigsministeriet fredag aften om, at Finland alligevel ikke skifter til grøn, men er “skraveret orange”: “UM fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til Finland på grund af betydelige indrejserestriktioner.”)
Udenrigsministeriets rejsevejledninger opererer med fire primære farvelægninger af lande: Grøn: Vær opmærksom, Gul: Vær ekstra forsigtig, Orange: Unødvendige rejser frarådes og Rød: Alle rejser frarådes.
UM skrev fredag aften i en opdatering af fredagens tidligere rejsevejledning: “Pr. 26. juli lemper Finland sine indrejserestriktioner, hvilket betyder, at færdigvaccinerede og tidligere smittede er undtaget krav om test og isolation efter indrejse. Vi fraråder dog fortsat alle ikke-nødvendige rejser til Finland (skraveret orange) på grund af betydelige indrejserestriktioner for andre grupper af rejsende, som kan gøre det vanskeligt eller umuligt at gennemføre en ferie.”
Lande bliver gule, regioner kan være grønne
Både Belgien og Frankrig bliver overordnet gule i de nye danske rejsevejledninger, men med flere grønne regioner.
I Belgien gælder dette dog kun for Vallonien, mens de fortsat grønne regioner i Frankrig er: Centre — Val de Loire, Bourgogne- Franche-Comté, Normandiet, Hauts-de-France, Grand Est, Pays de la Loire, Bretagne, Nouvelle-Aquitaine og Auvergne-Rhône-Alpes.
I Grækenland bliver disse regioner nu gule: Centralmakedonien, Vestmakedonien, De Ioniske Øer, Vestgrækenland, Centralgrækenland og Peloponnes. Det samme gælder i Spanien for regionen Ceuta.
Blandt lande og regioner uden for EU/Schengen-landene bliver Saudi Arabien nu skraveret orange. Det betyder, at smittetallene er lave nok, men at landet har betydelige indrejserestriktioner.
Forskel for færdigvaccinerede og ikke-vaccinerede
Ved hjemkomst til Danmark fra gule lande er der for rejsende, som ikke er færdigvaccinerede eller tidligere smittede, krav om at få foretaget en test efter indrejse.
Rejsende opfordres kraftigt til at tage en PCR i stedet for en kviktest ved indrejse for at styrke smitteopsporingen med deltavarianten i Danmark, skriver Udenrigsministeriet og fortsætter:
”Ved transit i eller afrejse fra røde lande eller områder, som for eksempel hovedparten af Storbritannien, skal den rejsende kunne fremvise en negativ PCR-test forud for ombordstigning på flyet.
Dette krav gælder ikke for tidligere smittede, men det gælder både for vaccinerede og for ikke-vaccinerede, også selv om man blot har været i området i transit. Der gælder dog ikke krav om test og isolation ved hjemkomst til Danmark, hvis man blot har været i transit i et rødt land/region.
UM kan ikke trylle
Udenrigsministeriet skriver også i fredagens pressemeddelelse: ”Rejser man uden for Danmark, Færøerne og Grønland, opfordrer vi til at tegne en privat rejseforsikring, der dækker i tilfælde af, at man får COVID-19 og for eksempel skal indlægges i udlandet.
Rejser man inden for EU-landene samt Norge, Island og Schweiz, opfordres desuden til at kontrollere gyldigheden af ens blå EU-sygesikringskort før afrejse.
Danske myndigheder kan ikke påvirke de tiltag og restriktioner, andre lande vælger at indføre, og som de mener er nødvendige for at hindre smittespredning. De danske ambassader og konsulater har begrænsede muligheder for at bistå.
Udenrigsministeriets Borgerservice kan hjælpe med at komme i kontakt med ens forsikringsselskab og familie, men ikke betale for behandling, hjemtransport eller en redningsaktion, hvis sådan en skulle blive nødvendig,” skriver Udenrigsministeriet.
Udenrigsministeriet tilføjer, at det er blevet langt lettere at holde sommerferie i Europa. Der er risiko for smitte med COVID-19 i hele verden – også i grønne lande og regioner. Det bør indgå i rejseplanlægningen, hvordan man kan håndtere en situation, hvor man er blevet smittet og skal i isolation og eventuelt hospitalsindlægges i udlandet, og hvordan man kan minimere risikoen for at blive smittet, lyder det fra UM.
Forud for afrejse fra Danmark bør man blandt andet læse gældende rejsevejledning samt undersøge gældende lokale restriktioner ved brug af indrejserestriktionskortet samt den danske ambassade i rejselandets COVID-19 side.
Her er link til dagens opdaterede pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet, hvor der er masser af links til andre oplysninger i forbindelse med rejser i en coronatid, klik her.
Relaterede artikler:
Disse udenlandske byer trækker mest i danskerne