Den fransk-polske komponist Frédéric Chopin boede i vinteren 1838-39 i byen Valldemossa på klosteret Real Cartuja med sin kæreste, digteren George Sand. Her er der i dag et Chopin-museum – og en buste af Chopin. Foto: Fundació Mallorca Turisme.

I kølvandet på kendisser på Mallorca

Også mange kunstnere som verdensberømte forfattere, musikere og en dansk arkitekt, er gennem årene blevet inspireret under ophold på Mallorca, et af Middelhavets største rejsemål.

Det er Mallorcas turistråd – Fundació Mallorca Turisme – der har kigget på flere kunstnere, der blev inspireret af kortere og længere ophold på den spanske middelhavsø.

I begyndelsen af 1930’erne tilbragte den berømte britiske krimiforfatter Agatha Christie 14 dage på Mallorca. En rejse som endte med at inspirere hende til at skrive bogen ”Problem at Pollensa Bay.”

I bogen fortæller hun om hovedpersonen Parker Pyne som kommer fra Barcelona til Palma. I sin jagt efter et sted at sove, ender han i byen Pollença. Det fiktive hotel som hovedpersonen bor på, er beliggende i Pollenças havn. Agatha Christie blev inspireret af den natur, som havnen omgives af, og området indgår som et meget betydningsfuldt element i hendes fortælling, hedder det i pressemeddelelsen.

Mildere klima til lungesygdom
Den kendte fransk-polske komponist Frédéric Chopin flyttede i 1938 til den mallorcanske by Valldemossa i jagten på et klima, der kunne mildne hans lungesygdom.

Selvom Chopin kun opholdt sig i byen en enkelt vinter, endte han alligevel med at komponere flere af sine berømte præludier i den maleriske by, oplyses det.

Under sit ophold i Valldemossa boede Chopin med sin kæreste, digteren George Sand, på klosteret Real Cartuja fra det 14. århundrede. Den dag i dag udgør Chopins lejlighed i klosteret Chopin-museet, hvor man blandt andet kan se hans klaver, som han havde taget med sig fra Polen, samt en fin samling af hans personlige genstande.

Og om den britiske romanforfatter Robert Graves fortæller Mallorcas turistråd blandt andet:

Efter at have haft krig tæt inde på livet i sin ungdom, flyttede den britiske romanforfatter Robert Graves til byen Deià i 1929. Byen gav ham inspiration til flere værker, og han skrev blandt andet korte fiktionshistorier med selvbiografiske undertoner om sit liv på Mallorca.

Robert Graves’ kulturelle bidrag til byen var medvirkende til, at han blev udnævnt som “Adoptivsøn af Deià”. Graves boede i byen indtil sin død i 1985. I dag er hans hjem stadig åbent for offentligheden, og giver besøgende et indblik i kunstnerens liv.

Skrev om Mallorca – uden at have været der
Den verdensberømte franske forfatter Jules Verne (ham med blandt andet Rejsen til Jordens Indre, Kaptajn Grants Børn, En Verdensomsejling under Havet og ikke mindst Jorden Rundt i 80 Dage fra 1873) har også skrevet om Mallorca – uden dog at have besøgt øen.

I hans bog ”Clovis Dardentor” rejser hovedpersonerne i kapitel seks og syv til Palma de Mallorca, hvor flere symbolske steder er beskrevet detaljeret.

Det antages af Jules Verne blandt andet konsulterede digteren George Sand – Frédéric Chopins kæreste – for at kunne gøre sin beskrivelser så præcise som muligt.

Også berømt dansk arkitekt på Mallorca
Jørn Utzon, den danske arkitekt bag navnlig operahuset i Sydney, købte i midten af 1960’erne en grund på Mallorca nær Porto Petro, beliggende på en stejl klippe ud til havet.

Her fik han opført villaen Can Lis, der kan besøges hver fredag mellem klokken 11 og 14 frem til den 13. oktober. Der er gratis adgang vil Can Lis, men intet bookingsystem, interesserede må vente til det bliver deres tur. Der må kun være 25 besøgende i villaen ad gangen og man må ikke være indenfor i mere end en halv time, står der på Can Lis’ hjemmeside.

 

Relaterede artikler:

Store danske bureauer forstår Mallorcas turismeloft

Turistskat på Mallorca styrker bæredygtig turisme

Mallorca vil være MICE-destination året rundt