PSO-afgift for feriehuse koster 100 millioner

sommerhusRegeringen svigter udlejning af feriehuse i sin vækstplan, hvor PSO-afgifterne lettes. Feriehusbranchen er forarget over, at tomater og svin betaler en tredjedel for en kWh i forhold til tyske turister i Danmark.

Den ekstra PSO-afgift, der kun gælder for fritidsboliger, belaster feriehuse til udlejning med 100 millioner kroner om året.

Regeringens vækstplan indeholder lettelser af PSO-afgifter for 5,8 milliarder kroner, men der var ikke plads til at fjerne en PSO-afgift for feriehuse. Ved finansloven for 2013 indførte regeringen en rabat i PSO-afgiften for virksomheder og for private huse på 41,4 øre pr. kWh for alt elforbrug ud over 4.000 kWh i el-opvarmede bygninger, men rabatten gælder ikke fritidshuse.

Beregninger fra Skatteministeriet viser, at feriehuse til udlejning belastes med over 100 millioner kroner om året ved ikke at få adgang til den samme rabat som alle andre.

Elafgiften for fritidshuse er gennemsnitligt 2,20 kroner pr. kWh, mens industrien og de erhverv, som regeringen letter afgifterne for, betaler mindre end 1,00 kroner pr. kWh.

”Regeringen mener tilsyneladende, at det er vigtigere at lette PSO-afgiften for tomatavl og svineproduktion end at tiltrække flere turister. Det er utroligt, at regeringen stadig ikke anerkender, at turismen er i international konkurrence og de 10 millioner tyske overnatninger i feriehuse ikke bare kan tages for givet,”

siger Carlos Villaro Lassen, direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening, der repræsenterer over 36.000 feriehuse.

Branchen anser energiafgifterne for den største barriere mod at tiltrække flere gæster i de danske feriehuse, der i dag står for over halvdelen af alle udenlandske overnatninger i Danmark.

”Vi beder blot om, at den enkelte feriehusejer får adgang til samme rabat som virksomheder og helårsboliger, men der skeles åbenbart mere til gartnerier end til de 10,7 milliarder kroner, som hvert år skabes af feriehusgæster i butikker, købmænd, restauranter, forlystelser og museer. De høje afgifter koster job, og de uger i sommerhuse, der ikke bliver udlejet, kan vi altså ikke udleje til næste år,” slutter Carlos Villaro Lassen.