Miljømuseet Klimahaus i Bremerhaven med Atlantic Hotel. Pressefoto: Francesco Carovillano for DZT, Tysk Turist Information.

Tysk klimamuseum sætter fokus på ”den sidste is”

Hvad sker der, hvis indlandsisen smelter? Hvordan påvirker det mennesker og dyrelivet? Dette er nogle af spørgsmålene som tyske Klimahaus Bremerhaven kigger på i ny udstilling.

Klimahaus Bremerhaven er et unikt museum, hvor gæsterne kan se og føle, hvordan klimaet påvirker mennesker, dyr og naturen.

Det kigges der nærmere på i en ny udstilling, ”Den sidste is,” der handler om konsekvenserne af klimaforandringer. Næste år følger udstillingen ”Ekstremt vejr,” som viser hvordan hedebølger, oversvømmelser, storme og kraftig regn påvirker jorden.

I en pressemeddelelse i forbindelse med den nye udstilling i Klimahaus Bremerhaven, skriver Tysk Turist Information, Tysklands nationale turistorganisation, Deutsche Zentrale für Tourismus:

”Hvad sker der, hvis temperaturen stiger og indlandsisen smelter? Hvordan påvirker det mennesker og dyrelivet på land, til vands og i luften? Selv om de fleste af os godt ved, at konsekvenserne af klimaforandringerne kan blive fatale, forstår vi det ikke helt, men i Klimahaus Bremerhaven sætter et oplevelsesmuseum fokus på klima og klimabeskyttelse.”

En opdagelsesrejse
I pressemeddelelsen siger turistchef Bo Schou Lauridsen, chef for Tysk Turist Information i blandt andet Danmark: ”Klimahaus Bremerhaven er et unikt sted, de virkelig formår at vise store som små, hvor enestående og skrøbelig vores klode er, og hvorfor vi skal passe på den.”

Museet er bygget op som en opdagelsesrejse, hvor gæsterne bevæger sig gennem de klimazoner, der ligger på samme længdegrad som Bremerhaven, nemlig 8° 34′ øst. Rejsen starter i Tyskland og fortsætter til Alperne i Schweiz, over Sardinien, ørkenen i Niger, flodlandskabet i Cameroun, Antarktis, revet ved Samoa i det Sydlige Stillehav og Alaska, før rejsen ender i det tyske vadehav.

Undervejs oplever man på egen krop varme, kulde, blæst og tørke og bliver klogere på, hvor skrøbeligt vores økosystem er, oplyses det.

Klima har længe været på dagsordenen i Bremerhaven, for byrådet besluttede allerede i 2007 at videreudvikle det maritime netværk indenfor klimaforskning, og i dag er byen under navnet ”Klimastadt Bremerhaven” centrum for forskning inden for klima og energi med institutioner som Alfred Wegener Institut für Polar- und Meeresforschung, Fraunhofer-Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik og Bremerhaven Universitet samt den tyske offshore vindenergiindustri.

”Klimabyen Bremerhaven arbejder aktivt for at opfylde klimamålene, og i dette arbejde udgør Klimahaus Bremerhaven en vigtig brik, for her formidles vigtigheden af at nå disse mål,” siger Bo Schou Lauridsen.

Relaterede artikler:

Ny tysk luksus-spa indrettet som Bali-landsby

Ønsker tog som erstatning for EU-flyvninger

Sætter bæredygtighed på skoleskemaet