Fredagsklummen – Hold hovedet koldt i rejselivet efter Muhammed-tegninger

Af Ejvind Olesen



STEMNINGEN i erhvervslivet er på et nervøst højdepunkt, hvis der er tale om firmaer med eksport til muslimske lande. Det kan ikke være nogen hemmelighed for nogen. Men berøringsfladen med rejselivet er rykket nærmere.



Dels gennem en serie advarsler om rejser fra udenrigsministeriet til en lang række lande, dels via en undersøgelse i TV 2 Megafon forleden. Her sagde ni ud af ti, at de havde frygt for at rejse til et af de pågældende områder. Det fremgik imidlertid ikke klart om de overhovedet havde tænkt sig at rejse nu eller senere. Eller om de allerede havde bestilt billetten. Eller måske skal til Mallorca eller Holstebro på sommerferie.



Som det ser ud i denne uge, er det primært reaktionerne fra Egypten og Indonesien (Bali) som har lagt stærkt ud. I Egypten har Parlamentet vedtaget en erklæring med en opfordring til boykot af danske varer. Man kræver også en offentlig undskyldning fra den danske regering.



DER ER også boykot af danske varer i Marokko og Tunesien og fra Indonesien, verdens befolkningsmæssigt største land. Derfor er der røster om “at når vi ikke er velkomne, og når vi ikke og være sikre, og når de ikke vil handle med os, vil vi heller ikke handle med dem. Vi bliver hjemme eller vælger andre rejsemål.”



Hvis det øje for øje føres ud i livet, er det netop nu især rejserne til Egypten, der kommer i spil. Samt til en vis grad Indonesien med Bali, som dog allerede har det røde kort (al ikke nødvendig udrejse frarådes). Mange advarer mod at drage den slags konsekvenser, og rejsearrangørerne kan berette om forholdsvis ro.



“VI HAR 600 gæster om ugen i Egypten for tiden, vi har i ugens løb haft en snes afbestillinger fra folk, der ikke ville, eller ikke turde rejser. Og i går begyndte der efter et par dages stilstand igen at komme gang i salget til Egypten,” siger Stig Elling fra Star Tour.



De pågældende mistede deres penge, da den milde advarsel fra Udenrigsministeriet (gult kort) ikke giver ret til at få pengene tilbage.

“Vores rapporter til alle, der arrangerer rejser til Egypten, går ud på, at der er roligt, egypterne er meget venlige og vil gør alt for, at deres danske gæster skal befinde sig godt. Det er kun i rapporter hjemmefra, at folk få meddelelsen om, hvordan tingene strammer til,” siger Stig Elling.



Fra alle sider i rejsebranchen lyder rosende ord om Udenrigsministeriets Borgerservice, som helt anderledes end for et år siden, forstår at træffe professionelle, hurtige afgørelser uden overdramatisering.



DET SIDSTE lyder rigtigt. Der er kommet både præcision og mere vejledende rapporter. I søndags løb de ind på stribe om islamiske områder. Ingen af de populære rejsemål for danskere på ferie fik det røde kort, men blot denne bemærkning:



“I den aktuelle situation, hvor dagbladet Jyllands- Postens tegninger af profeten Muhammed har vakt negative følelser blandt muslimer, bør danskere udvise stor agtpågivenhed i Egypten (plus mange andre).”

I forvejen var der advarsler mod terrorhandlinger efter Sinai-halvøen og Cairo i 2004 og 2005.



I lyset af den varme sag. Skal vi gøre gengæld og udeblive fra de lande, som nu fordømmer os?



Svar i Quick Poll.

Skrevet af