En forhenværende krone i markedsføring

Den berømte Hvidsten Kro som priviligeret.

Den berømte Hvidsten Kro som kongelig priviligeret.

TIRSDAGSKLUMME: Når året er omme, skal al markedsføring med Kongelig privilegeret Kro være ophørt, men nu har man i Rigsarkivet været storsindet nok til at give tilladelse til at bruge datid i omtale af virksomheden. Udenlandske turister kan gå efter ”Tidligere kongelig privilegeret kro”.

Af Ejvind Olesen

”Vi havde engang en Michelin stjerne. Det var dengang, vi var rigtig gode her på kroen. Det er vi fortsat, men ikke så gode, som vi var engang. Kom alligevel og bo her. Du skal nok blive tilfreds, selv om vi ikke mere har stjernen.”

Kunne man tænke sig et salgsbrev i den stil? Nej, vel.

Allerede i oktober sidste år meddelte man fra Rigsarkivet, at det er forbudt at kalde sig ”Kongelig privilegeret Kro”. Det har det for så vidt været siden maj 1912, men forbuddet er ikke for alvor blevet håndhævet over for de 113 kroer, som fik betegnelsen af Kong Erik Klippinge i 1283.

Nu har Kongehuset – eller er det budbringeren Rigsarkivet? – besluttet at brugen af kongekronen skal være slut. Alle ikke nagelfaste kroner i kroens mure og kældre, eller hvor de ellers er anbragt, har kun få måneder tilbage. Hvis de ikke er fjernet, vil der ske politianmeldelse.

Nu er det så, der er gået lidt fortrydelse i budskabet fra heraldisk konsulent Niels Georg Bartholdy fra Rigsarkivet. I et tilfælde, måske fordi det dog har drejet sig om kulturminder, tillades, at man bruger betegnelsen på brevpapir, markedsføring og lignende ”Tidligere kongelige privilegeret kro”.

Det er et budskab, der vil noget! Ikke mindst over for vore udenlandske turister. ”Nej se, engang har denne kro haft kongens opmærksomhed. Det er jo historie som med H.C. Andersen. Mon en dansk konge engang har boet der?”

Bare synd, det ikke er sådan mere.

Selvfølgelig er der ingen kroejere, der vil bruge en sådan mulighed. Det ville være at skyde sig selv i foden.

Måske lige med undtagelse af Schackenborg Slotskro fra 1687 i Prins Joachims nabolag. Men den må for resten godt beholde kronen, fordi det er en ”åben krone”, ikke en lukket.

De fleste andre steder er kronen lukket. Det samme er kroen.