Kun én ud af fire indbyggere i Sydafrika er færdigvaccineret, dét kan være medvirkende til, at den nye coronavariant spreder sig hastigt, lyder vurdering. Arkivfoto fra Cape Town i Sydafrika: Discott på Wikipedia.

EU trækker nødbremse for fly fra det sydlige Afrika

Europa indførte fredag forbud mod flyvninger fra syv lande i det sydlige Afrika. Det skete efter opdagelsen af en ny coronavariant, ”omikron.” Danmark indførte isolationskrav fredag midnat.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, foreslog fredag morgen, at EU-landene så hurtigt som muligt forbød passagerflyvninger fra syv lande i det sydlige Afrika, hvor den nye B.1.1.529-variant, “omikron,” er opdaget.

Ursula von der Leyen skrev fredag på Twitter: ”EU-Kommissionen foreslår, i tæt koordinering med medlemsstaterne, at aktivere nødbremse for at stoppe flytrafik fra det sydlige Afrika på grund af bekymring for coronavirusvarianten B.1.1.529.”

Dette blev de 27 EU-lande enige om i løbet af fredagen, hvorefter det midlertidige forbud trådte i kraft. EU og blandt andet Storbritannien har nu lukket for direkte fly fra ud over selve Sydafrika også indtil videre disse lande, der alle har grænser til Sydafrika: Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Mozambique, Namibia og Zimbabwe.

Varianten “omikron” har angiveligt et meget højt antal mutationer. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, mistænker at den nye virusvariant måske er mere smitsom end den allerede kendte og smitsomme deltavariant samt at de nuværende vacciner “måske vil være mindre effektive” over for den nye variant.

10 dages isolation ved hjemkomst fra det sydlige Afrika
Danmark indførte fra midnat fredag krav om ti dages isolation ved ankomst fra Sydafrika og de seks lande, der har grænser til Sydafrika. Ligeledes fraråder Udenrigsministeriet nu rejser til de syv lande.

Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut, sagde på pressemøde fredag eftermiddag, at man ved hjemkomst til Danmark fra det sydlige Afrika skal isoleres i ti dage. Og har man været i et af de syv sydafrikanske lande de seneste ti dage, opfordres man til at lade sig PCR-teste.

Læs mere i denne pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet, klik her.

Ikke dommedag
Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, siger til TV 2, at den nye variant har usædvanligt mange mutationer. ”Nogle af mutationerne kender vi, og de hænger normalt sammen med dårlige egenskaber som kraftigere spredning og mulig residens over for vaccinerne, siger han og tilføjer, at det endnu er meget tidligt at sige, hvordan den nye variant kan udvikle sig.

BBC skriver, at doktor Mike Tildesley, der er med i den britiske regerings pandemirådgivningsgruppe, siger, at det endnu er meget tidligt for forståelsen af den nye variant, herunder om varianten ikke kan stoppes af de eksisterende vacciner og om den er mere dødelig. Han tilføjer, at en af grundene til at den nye variant kan sprede sig hurtigt i blandt andet Sydafrika er, at kun 24 procent af den sydafrikanske befolkning er færdigvaccineret.

Og James Naismith, professor i strukturel biologi ved University of Oxford, siger til BBC, at de eksisterende vacciner formentlig vil være mindre virkningsfulde med den nye variant. ”Vaccinerne vil stadig være effektive. Den nye variant er naturligvis dårligt nyt, men det er altså ikke dommedag,” siger han.

Relaterede artikler:

ECTAA: Nye rejserestriktioner skal undgås

Rejsebureau glad for midlertidig nedlukning i Østrig

Rejsebureau har hotel kun for færdigvaccinerede