Lille fransk by i nærheden af Mont Blanc har pillet sine tre skilifte ned – skisæsonen bliver stadig kortere og det koster for meget at vedligeholde liftsystemet. I stedet fokus på sommerturisme.
La Sambuy i 1.700 meters højde var ikke et gammelt, klassisk skisportssted, liftsystemet kom op i 2016. Men nu går den ikke længere.
”Før havde vi sne fra starten af december til sidst i marts. Sidste vinter havde vi sne i fire uger, og ikke særlig meget. Vi kan leve med årlig udgift til at vedligeholde liftene på 80.000 euro (cirka 600.000 kroner, red.), men med en stadig kortere skisæson, kiggede vi i år på en udgift på en halv million euro (3,7 millioner kr.),” siger borgmester for byens 7.500 indbyggere, Jacques Dalex, til CNN.
Byrådet tog beslutningen om at rive skiliftene ned i sommer. I stedet vil byen prøve at tiltrække turister i sommersæsonen – blandt andet til vandreture i det smukke alpelandskab.
Halvdelen af lavtliggende skiresorts udfordret af global opvarmning
La Sambuy er ikke eneste franske skiresort med udsigt til bogstaveligt talt en nedsmeltning som følge af højere temperaturer og dermed mindre sne. Sidste år nedrev et andet fransk alperesort, Saint-Firmin, sine skilifte efter også at have set skisæsonen gå fra måneder til uger – hvilket også blev tilskrevet den globale opvarmning.
Den franske miljøgruppe Mountain Wilderness, siger ifølge CNN, at den har nedrevet 22 skiliftsystemer i Frankrig siden 2001 – og at der yderligere står 106 nedlagte skiliftsystemer på 59 skiresorts rundt om i Frankrig.
CNN henviser også til en opgørelse fra sidste måned fra organisationen Nature Climate Change. Den viste, at 53 procent af 2.234 undersøgte europæiske skiresorts angiveligt står overfor ”en meget høj risiko for mindre skimængder,” hvis middeltemperaturen stiger to grader og uden brug af skikanoner.
Som det ser ud i dag, produceres der allerede kunstig sne, som gør det muligt at forlænge skisæsonen. Men i fremtiden vil der være steder, hvor klimaet er for varmt til overhovedet at producere sneen, mener de franske forskere.
Derudover kræver produktionen af kunstig sne i sig selv meget energi, som udleder emissioner, der er med til at accelerere den globale opvarmning, peger forskerne på.
Relaterede artikler:
Snemangel truer Europas skiindustri