Weekendklummen: Man har et standpunkt til man bliver lagt ned

Af Ejvind Olesen

 

Det er ikke nødvendigt at være indbrudstyv for at blive journalist på en kriminalredaktion. Det er heller ikke nødvendigt at være pilot for at drive et flyselskab. Nogle vil mene, at det hjælper. Andre at det giver følelserne frit løb i forhold til den nøgterne vurdering af strategien.

 

Derfor skal det heller ikke komme Rickard Gustafson til skade, at han ikke kommer til SAS fra et flyselskab med kendskab til dagligdagen og fremtidens vurderinger, men fra et forsikringsselskab med en god portion økonomisk erfaring.

 

Heller ikke, at det lynhurtigt i går kom ud på You Tube, at han har rådet til at begrænse flyvning og i stedet for bruge video. Eller, at han tænker meget over miljøet. Det kan godt forsvares i SAS, hvor man ikke absolut vil have erhvervsledere ud at flyve, hvis det ikke er nødvendigt, men til gengæld gerne vil have dem på en god (og dyr) klasse, når de skal rejse langt. Eller bringe dem hurtigt og præcist frem og tilbage på kortere ruter. Nøjagtigt som Gustafson selv har gjort mellem København og Stockholm. Så meget at han er ægte elitekunde hos SAS.

 

Han kommer til virksomheden med friske øjne og vil i nogen tid være meget afhængig af en række loyale topmedarbejdere med vicekoncernchef John Dueholm i spidsen. Det må være rart at have folk med stor viden omkring, som ikke med spidse albuer forsøger selv at komme til fadet.

 

At være civilingeniør er der en god tradition for i SAS. Man kan blot nævne den meget aktive Knut Hagrup i 1970’erne. Haldor Topsøe som en yderst værdifuld og klart tænkende formand, samt Jørgen Lindegaard som en vellidt og anerkendt koncernchef i fem år. Til sidst kørte han træt, mest nok over visse personalegruppes negative indstilling. Netop nu kan han glæde sig – som formand for sportsudvalget i FCK – over en gylden sejr over det russiske mesterhold med efterfølgende milliongevinst.

 

Min bemærkning i den nye udgave af Stand By Nordic om "at den sunde fornuft peger på et svensk nyvalg på posten efter Mats Jansson" kom til at holde stik. Dermed er det status quo efter Mats Jansson – blot vil jeg håbe, at Gustafson har glemt, at han for en snes år siden var ansat som direktør i et svensk konsulentfirma. Er der noget SAS gennem årene har været plaget af, da er det svenske konsulenter. Spørg bare de mange danskere, der har været ved hovedkvarteret i Stockholm.

 

Der er forhåbentligt dryppet noget dansk optimisme ind i hans periode i Danmark i Codan, og nu senere som øverste chef i den store forsikringskoncern med flere dage om ugen i København.

 

Vel skal vi ikke tale landskamp, men alligevel. Og denne gang vandt Sverige. Til lykke!

 

Skrevet af Ejvind Olesen