Hverken vand eller fisk på fiskerejse til Kolahalvøen

Arkivfoto.

ANKENÆVN: Man kan købe en rejse, der giver fiskemuligheder, men man kan aldrig købe en garanti for at fange fisk.

Der kom ingen laks på krogen, da klageren og en ledsager hos rejsebureauet købte en fiskerejse Camp Middle Varzuga med en uges ophold på Kolahalvøen i Rusland for 29.395 kroner.

Hvis køberne havde drømt om at blive foreviget med en stor laks i favnen, ja op til flere, blev de skuffet.

Det lovede ellers så godt. Den gennemsnitlige fangst for tidligere deltagere var 20-30 laks pr. fiskestang på en uge fra den flod, der normalt har det største antal laks på halvøen.

En blanding af brudte løfter, ringe indkvartering og ændring i klima med ekstraordinært varme (det var sidste sommer) betød, at der næsten ikke var vand i floden og følgelig heller ingen laks. Det sidste får man ingen erstatning for, men et koncentrat af klagen til Pakkerejse-Ankenævnet lyder:

Nul helikopter
Utilfredsstillende arrangement. Den lovede helikoptertransport erstattet med syv timer i båd. Manglende afhjælpning fra bureauet i forbindelse med manglende fangst (!), manglende lokale fiskeguider og manglende vand i campen. Krav mindst 5.000 kroner.

Bureauet, hvis navn ikke må offentliggøres, fordi det er enkeltmandsejet (sådan bliver det for alle klager i fremtiden) har tilbudt en rabat på 7.500 kroner på en ny fiskerejse, men uden garanti for laks, og det har ikke lokket klageren til accept.

”Turen var købt, fordi den var lovprist på nettet. Der havde imidlertid været lav vandstand i længere tid og meget høj vandtemperatur, så det alene burde have fået alle alarmklokker til at ringe højt flere uger i forvejen. Turlederen kunne have undersøgt forholdene via agenten i Murmansk og lodgen i Varzuga. Fiskelogbogen i lodgen kunne have afsløret, at fiskeriet havde været elendigt i længere tid,” skriver klagerne.

Lejrchefen så vi ikke ædru
Indlogeringen i to mands lodger var ikke til megen trøst for de udeblevne laks. ”Der blev ikke åbnet for elektriciteten undtagen et par timer hver morgen for at varme vand. Efter midnat var der også lukket for vandet, også til toiletskyl. Lejrchefen så vi ikke ædru.”

Det vides ikke om der er nogen lystfiskere i ankenævnet, men der er i hvert fald rejsebranchefolk med kendskab til, hvilke brist en rejse kan holde til, før der skal falde en erstatning.

Knæk og bræk
Ankenævnets fastslår, at “klageren blev transporteret ved ankomst og afrejse i jetbåd i seks-syv timer i stedet for med helikopter. Der var kun åbent for elektricitet i få timer. Rejsen har været behæftet med mangler, som berettiger til nedslag i prisen, der sættes til 7.000 kr.”

Hvad kan man så lære af det? Bureauet skriver blandt andet i sagen til Ankenævnet: ”Man køber en rejse, som giver fiskemuligheder. Men man køber aldrig garanti for at fange fisk. Ingen arrangør kan garantere det. Dels fordi naturen sætter solide forhindringer. Dels fordi man aldrig er bekendt med gæsternes evne som fiskere, deres udholdenhed med fiskeriet, deres fysiske form, når de på egen hånd skal bevæge sig i vild natur.”

Relaterede artikler:

Skuffelse over værelset topper klageliste på pakkerejser

Byggestøj blev dyrt for rejsebureau

Kunstgræs og fodbold er et vidt begreb