”Jeg er ikke den nye Mother Teresa”

36-årige Lisbeth Johansen fra Hobro er et usædvanligt menneske. Akademiøkonomen har været sælger for Hilton Copenhagen Airport samt nordisk salgschef de fine Edwardian-hoteller i London. Men i 2007 tog hun et usædvanligt ”karriereskift.” Hun forlod det behagelige liv, business-tøj og de højhælede for at rejse til Indien og i første omgang at hjælpe børneprostituerede.

 

”Jeg var fascineret af Indiens mangfoldighed med ekstrem fattigdom og rigdom. Man både griner og græder samme dag,” siger Lisbeth Johansen i september-udgaven af det nye Stand By.
 
For tre år siden startede hun sit hjælpearbejde i Indien via et kristent projekt, der hjalp unge piger, der ellers skulle være prostituerede. ”Men jeg havde det svært med, at de fattige piger på børnehjemmet også skal konverteres til kristendom. Jeg besluttede ikke at arbejde for religiøse eller politiske velgørenhedsorganisationer,” siger hun og fortsætter:

 

”Derfor bliver jeg aldrig en ny Mother Teresa (den katolske nonne arbejdede i 45 år i Kolkatas slum og modtog i 1979 modtog Nobels Fredspris, red). Hun strider med sine religiøse budskaber mod mit udgangspunkt.”

 

Lisbeth Johansen har sin eget deltids-cochingfirma, Advisa, ligesom hun i Danmark underviser i yoga og meditation. Indtægterne fra dette er med til at finansiere hendes udgifter i Indien. I 2008 oprettede hun sin egen velgørenhedsorganisation Little Big Help (hjemmeside: Littlebighelp.dk).

 

Hendes hjem i Indien er primært Kolkata (det tidl. Calcutta). ”Kolkata et frygteligt sted, men her har jeg fundet velgørenhedsorganisationen Society for Educational & Environmental Development,” siger hun.

 

Hele Lisbeth Johansens liv er dog ikke indisk slum.”Når jeg er i Danmark er jeg en rigtig dansk pige, der går i pænt tøj og tager på Skanderborg-festival.”
 

I øvrigt, siger Lisbeth Johansen, skal vestlige kvinder tænke sig om i Indien: ”Man skal ikke have øjenkontakt og smile til en indisk mand, de kan tro at man sender et seksuelt signal. Man skal hele tiden tænke på indiske mænds hensigter – også når de vil hjælpe.”
 

Læs hele artiklen om Lisbeth Johansen i september-udgaven af Stand By.

Skrevet af Af Henrik Baumgarten