Den nye trætop-rute i Hamaren Aktivitetspark i det sydlige Norge. Foto: Rasmus Hjortshøj for EFFEKT Arkitekter.

Danske arkitekter bag ny norsk naturoplevelse

Hamaren Aktivitetspark i Telemark-regionen er blevet udvidet med en én kilometer lang trætop-vandring i 15 meters højde. Visit Norway kalder den nye attraktion et ”number 1 hot spot.”

Den én kilometer lange og to meter brede fjeldsti i Hamaren Aktivitetspark, cirka 250 kilometer sydvest for Oslo, strækker sig på søjler fra fjeldbunden, langs søen Fyresvatn, op mellem trætoppene, langs bjergryggen og op til toppen af ​​Klokkarhamaren.

Stien ender i et stort cirkelslag med en diameter på 50 meter og en 360-graders udsigt over fyrreskov, søer og klippeformationer, der udgør det naturlige landskab.

Det oplyser det københavnske arkitektfirma Effekt i en pressemeddelelse. Effekt står blandt andet også bag det 45 meter høje Skovtårn i Gisselfeld Klosters skov på Sydsjælland.

”Vores kerneopgave med den norske trætoprute var at genskabe forbindelsen mellem mennesker og naturen og skabe en æstetisk smuk konstruktion, der føjer sig nænsomt ind i landskabet. Fjeldstien tager de besøgende med på gåtur gennem trækronerne, der kulminerer i et sus i maven, når de når toppen og ser udsigten over Fyresvatn sø i 60 meters højde over søoverfladen,” siger Tue Hesselberg Foged, én af ​​de to stiftere af Effekt.

Lokale fyrretræer
Hamaren Aktivitetspark åbnede i 2017 og er en offentlig destination for udendørsoplevelser i naturen med cykel- og naturstier, trampolin, klatring og meget mere. Den nye vandresti i trætopshøjde er designet med en let hældning, er velegnet til fodgængere, cyklister, klapvogne og kørestole, oplyses det.

Ifølge Monica Sølyst, projektleder hos Faun Naturforvaltning, voksede idéen om trætopruten ud af et ønske om at give alle uanset alder eller fysiske begrænsninger adgang til at opleve det smukke fjeld og følelsen af at vandre blandt trætoppene.

”Vi har haft denne proces siden 2017. Designet og strukturen overstiger vores vildeste drømme! Trætopvandringen har allerede sat Fyresdal på landkortet, og vi glæder os til besøg fra nær og fjern,” siger Monica Sølyst. Både den bærende struktur, plankestien og rækværket er lavet af lokalt fyrretræ.

Allerede inden trætopvandringen åbnede, fremhævede det nationale norske turistråd Visit Norway den som ”number 1 hot spot” i 2023, fremgår det af pressemeddelelsen.

 

Relaterede artikler:

Amerikansk TV-serie giver norsk turistboom

Norge får første hotel ved stort indendørs skianlæg

Eventyrlig spadseretur over danske trækroner