Der er mange måder at komme til skade på under ferierejsen. De mest almindelige er ”turistmave,” blærebetændelse og andre infektioner, oplyser alarmcentralen SOS International. Arkivpressefoto fra Tyrkiet.

Flest danske turister kommer til skade i Tyrkiet

”Risikoen for maveinfektioner er stor i Tyrkiet; mange hoteller har all-inclusive buffeter. Gå uden om mad, der ikke ser ud til at være gennemtilberedt,” advarer SOS Internationals alarmcentral.

Tyrkiet er blevet mere politisk stabilt og er tilbage som populært rejsemål for danskerne. Skønsmæssigt besøger cirka 200.000 danskere Tyrkiet på årsbasis.

Den øgede tilstrømning til Tyrkiet betød denne sommer, at Tyrkiet overhalede Spanien som det land, hvor danskere har mest brug for SOS Internationals alarmcentral, der ejes af 13 af de største forsikringsselskaber i Norden. 

Fem lande havde i juni og juli i år over 50 procent af de skader, hvor SOS måtte assistere ferierende danskere. 16 procent af sagerne var i Tyrkiet, 14 procent i Spanien, ni procent i såvel Grækenland som USA, mens tallet var otte procent for Italien på femtepladsen.

Karin Tranberg, divisionsdirektør i SOS International. Arkivfoto.

Det oplyser SOS i en pressemeddelelse. Her hedder det blandt andet:

”Godt 4.500 danskere har haft brug for hjælp på udlandsrejsen i juni og juli (til og med Uge 29), og Tyrkiet er det land, hvor flest skader er anmeldt. Det har ellers længe været Spanien, som har haft den tvivlsomme ære, men de seneste år har Tyrkiet overhalet både Grækenland og Spanien.”

Flest børn rammes
Børnene tegner sig for flest skader i Tyrkiet, oplyser SOS. En femtedel af sagerne i juni og juli vedrørte op til ni-årige. Dernæst fulgte 10 til 19-årige med cirka 17 procent af sagerne – men de 40 til 49-årige stod for 16 procent.

Alarmcentralen SOS International konstaterer, at Tyrkiet ”efter nogle år, hvor frygt for terror og politisk uro har afskrækket mange turister, igen har formået at tiltrække de danske rejsende med sol, varme og billige priser. Og det slår igennem i skadestatistikken.”

Om dette siger Karin Tranberg, divisionsdirektør i SOS International: ”Når flere rejser til Tyrkiet, vil der også være flere, der bliver syge i Tyrkiet.”

Klassiske ferieplager
Selv om der er byttet rundt på landene, der topper listen over anmeldte skader til SOS International, er det de helt typiske sommerferieskader, der giver anledning til at ringe til alarmcentralen: “turistmave,” blærebetændelse og andre infektioner.

Og, oplyser SOS: ”Risikoen for maveinfektioner er stor i for eksempel Tyrkiet, hvor mange hoteller har all-inclusive buffeter, hvor mange mennesker er rundt om maden. Det er vigtigt at huske håndhygiejnen og gå uden om mad, der ikke ser ud til at være gennemtilberedt.”

SOS International opfordrer til at kontakte alarmcentralen, hvis uheldet er ude: ”Man skal ringe til vores alarmcentral med det samme, for maveinfektioner går hurtigere over, hvis man får behandling fra start. Venter man for længe og bliver helt dehydreret, risikerer man at skulle indlægges, og det ødelægger ferien,” siger Karin Tranberg.

En indlæggelse gør også regningen for behandling større. Læge hos SOS International, Poul Crone, sagde sidste år i en pressemeddelelse fra SOS, at Tyrkiet topper SOS Internationals liste over lande med størst tendens til overbehandling på private hospitaler.

“Vi ser et voldsomt omfang af overbehandling af turister, der får brug for lægehjælp i Tyrkiet, og vi vurderer, at der enten sker eller gøres forsøg på overbehandling i over 40 procent af alle henvendelser fra Tyrkiet, hvis ikke alarmcentralen kontaktes i tide,” sagde SOS-læge Poul Crone.

Det blå EU-sygesikringskort dækker ikke Tyrkiet
Tyrkiet er ikke et EU-land, og det er derfor vigtigt at have en rejseforsikring, når man rejser til Tyrkiet, da der ikke er hjælp at hente via det blå EU-sygesikringskort.

”Vi anbefaler generelt altid en rejseforsikring som supplement til det blå kort, da der er flere ting, der ikke er dækket af det blå kort – for eksempel hjemtransport. Men når man rejser til Tyrkiet, skal man være opmærksom på, at det blå kort slet ikke gælder hvis man bliver syg eller kommer til skade,” siger divisionsdirektør i SOS International, Karin Tranberg.

Relaterede artikler:

Alarmcentral klar til travl sommer

Danskerne har ikke styr på ”det blå kort”

Alarmcentral får flere nødråb fra feriesyge danskere